Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Епидемолог прети Б92 због Инсајдера
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

10. 11. 2011.

Извор: www.b92.net

Епидемолог прети Б92 због Инсајдера

Београд - Епидемиолог Зоран Радовановић од прве епизоде серијала Инсајдера “Купопродаја здравља" покушава мејловима да одбрани СЗО и фармацеутске компаније.



Радовановићев сајт финансира фармацеутска компанија Глаксо Смит Клајн.

У једном од последњих мејлова који је послао на адресу новинара „Инсајдера“, Зоран Радовановић прети да ће публиковати, иначе већ објављене податке Савета за борбу против корупције о томе ко финансира Б92, уколико Инсајдер, како је навео, објави ко финансира његов сајт.

Мејл се завршава речима "ако је Б92 за такав ниво, ћераћемо се“.

После изјаве министра здравља Зорана Станковића да је чудно што струка ћути на све што је објављено у Инсајдеру, из које није јасно да ли позива струку да демантује Инсајдер или да грађанима објасне истину, у појединим дневним листовима огласио се епидемиолог Зоран Радовановић.

Текст који је објавио у листу "Данас", а сутрадан и у "Политици", послао је и у редакцију Инсајдера електронском поштом, уз пропратно писмо у којем између осталог наводи да су стручњаци који пишу за његов сајт vaccine.rs, који иначе финансира фармацеутска компанија произвођач вакцине против свињског грипа, Глаксо Смит Клајн, кад се све сабере, од те компаније узели само по 3 до 4 евра.

“Ипак сам се консултовао са потпредседником Европске агенције за борбу против преваре и корупције у здравству. Они су често имали сличне примере, засноване на Вашој и Томичиној филозофији да су сви исти, али им смешно звучи потказивање да се велика група лекара продала за тако малу суму. Обећали су, ако затреба, сву могуцћ помоћ, укључујући публиковање извода из података В. Бараћ о финансирању Б92, личним и породичним везама те станице са влашћу и сл. Дакле, ако је Б92 за такав ниво, церацемо се”, пише Станковић.

Инсајдер се обратио Европској агенцији, на коју се позива Радовановић, са питањем да ли је тачно да је потпредседник те организације давао обећања да ће учествовати у кампањи против једне ТВ куће. Стигао је кратак одговор од председника те агенција Пола Винкија.

"Одговор на ваше прво питање је директан и кратак: то није истина.”

У својим текстовима у новинама епидемиолог Зоран Радовановић пре свега брани Светску здравствену организацију. Занимљив је податак да је Радовановић, како се наводи у његовој биографији објављеној на сајту Ротари клуба, радио између осталог као привремени саветник СЗО.

Пре него што су све чињенице о проглашењу пандемије и набавци вакцина објављене у Инсајдеру, и сам Радовановић је јавно говорио о злоупотребама приликом набавке вакцина.

Занимљиво је и то да у писму Радовановић тврди да Инсајдер штити бившег министра здравља Томицу Милосављевића:

“Још увек ми није јасно да ли је циљ Инсајдера спасавање бившег министра, као ни да ли је пљување по СЗО резултат неразумевања или малициозности, али Вас уверавам да су последице озбиљније него што изгледа. Мислим притом не само на однос Србије са СЗО и запрепашћење у Женеви, већ и на катастрофални ефекат који ће политика 'држ'те лопова'" имати на обухват обавезном вакцинацијом у земљи.”

Инсајдер је, подсетимо објавио да је министарство здравља, на чијем је челу био Томица Милосављевић, резервисало 3 милиона доза вакцина компаније Новартис четири месеца пре расписивања тендера за набавку вакцина у Србији на којем је победила баш Новартисова вакцина.

Такође је објављено да је вакцина у Србији коштала много више него у Швајцарској или Хрватској, јер је у целом послу било три посредника, Имунолошки завод Загреб, ваљевска фирма ДЕТАП и Југохемија.

Наредна епизода серијала Инсајдер "Купопродаја" здравља на програму је у понедељак у 9 увече. Само премијерно, без репризе!


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси