Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Боље жалба Савету за штампу, него тужба суду
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

07. 11. 2011.

Извор: Политика

Боље жалба Савету за штампу, него тужба суду

Фаза уходавања рада новоснованог тела врло је битна јер ће прва решења те комисије бити одредишна тачка за све будуће поступке Ужице – Почетком рада Комисије за жалбе при новооснованом Савету за штампу овај савет је, практично, почео да ради.




С тим што је ова фаза уходавања врло битна јер ће прва решења те комисије бити одредишна тачка за све будуће поступке, преко њих Савет стиче подршку јавности и ауторитет пред правосуђем.

- Идемо у правцу декриминализације увреде и клевете у штампи, жалба грађана на садржај новина и часописа овом савету као регулаторном телу треба да постане важан корак пре него што се неко одлучи на тужбу суду против одређеног гласила.

Ово је речено у Ужицу на прексиноћ одржаном округлом столу представника наших новинарских удружења (УНС, НУНС, НДНВ, АНЕМ, Локал прес), Савета за штампу и локалних медија.

Према речима Димитрија Боарова (НУНС), до сада је Савет у два случаја донео одлуке, оцењујући угрожавање приватности и кршење Кодекса новинара: најпре о тексту у листу „Прес“ око једног случаја у Ужицу, кад је оцењено да је приватност личности нарушена, и други пут по захтеву бившег министра Томице Милосављевића због написа објављеног у НИН-у, кад се стало на становиште да недељник НИН није поступио супротно одредбама Кодекса.

А да би Савет, додаје Боаров, имао што јачи ауторитет, заговара се начело свеобухватности, окупљање што већег броја медија и различитих интереса.

Како је рекао Драган Јањић (НУНС), држава ће ускоро имати обавезу да на прегледнији начин расподељује новац намењен медијима.

- Не залажемо се за смањење буџетских средстава за медије, али хоћемо да се финансира јавни интерес, да се пређе на пројектно финансирање, а не као сада на начин врло погодан за политички утицај на медије – сматра Јањић.

По оцени Љиљане Смајловић (УНС) која је детаљније говорила о Медијској стратегији, тај документ је држава усвојила с предлогом о оснивању шест регионалних јавних сервиса упркос томе што су се новинарска удружења таквом предлогу противила.

– То је стварно климав документ који се заснива на томе да ће власт желети неки плус из Брисела, па је ту прилика за новинарска удружења да можда ипак утичу на понашање државе према Медијској стратегији, којом ми нисмо задовољни – рекла је председница УНС-а.

Б. Пејовић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси