Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Нови удар на медије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

07. 11. 2011.

Извор: Чачанске новине

Нови удар на медије

Владајућа већина у граду Нова Србија, ДСС и СПС спрема удар на медије.

Како је прошле седмице на конференцији за новинаре рекао заменик градоначелника Саша Обрадовић (ДСС), владајућа групација донела је одлуку да тужи новинаре медија Блиц, Прес и Б92.

Разлог за тужбу, објашњава Обрадовић, је информација коју су медији пренели да је у Чачку смањен број становника за преко 12.000.

Према Обрадовићевом мишљењу јавност у Србији је “узнемирена том информацијом”, јер су крајњи резултати пописа показали да у Чачку живи око 118.000 становника.

- Против новинара који су износили катастрофичне податке повешћемо судски поступак. То је узнемиравање јавности. Неко је покушао да створи представу да је овде црна рупа, да се народ исељава. Кад се дају информације оне морају бити тачне. Који градски орган ће поднети пријаву још увек није одлучено.

Тачно је да је 2.000 људи отишло, али колико се доселило запитао се Обрадовић. Међутим, прве процене о кретању броја становника објавила је управо Пописна комисија града Чачка, што је потврдила и члан Пописне комисије, Нада Вуксановић, објашњавајући како је дошло до погрешне процене.

- Сви новинари учествују и прате попис па како попис тече и како се достављају резултати тако имате неко стање на бази обрађеног материјала да ли је то 5 одсто, 10 или 15 процената. Није спорно да је Чачак према информацији која је објављена у неким медијима имао око 105.000 становника. То је била процена на основу пресека стања на основу обрађених 80 одсто материјала рекла је Нада Вукасновић.

У првим реакцијама на најаву подизања тужби против медија представници демократске опозиције ДС, ЛДП и УРС истичу да је очигледно да су владајуће странке одлучиле да угуше и дисциплинују поједине медије који не раде по њиховом диктату, а пред изборе који нас очекују.

То је још један пример како би изгледала демократија по Новој Србији и ДСС-у да се којим случајем питају. Поставља се питање и зашто су одабрани ови медији јер су ту информацију пренели буквално сви, па и РТС, Пинк, ТВ Чачак...

Нема основа за тужбу и то би заменик градоначелника Саша Обрадовић морао да зна.

Очигледна је намера да се поједини медији заплаше како пред предстојеће изборе не би писали о бахатој и безобзирној власти у Чачку оцењују одборници ЛДП-а у Скупштини града.

Новинарска удружења у првим рекацијама оцењују да се ради о очигледном притиску на медије јер они који туже новинаре очигледно не знају основна начела демократије.

Н. Јовановић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси