Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Псовка новинару песница студенту
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

04. 11. 2011.

Извор: Правда

Псовка новинару песница студенту

Обезбеђење филозофског факултета напало студенте и новинара „Правде“ Блокада која траје већ две седмице на Филозофском факултету у Београду јуче се претворила у скандал када се приватно обезбеђење, које је управа овог факултета ангажовала да спречи блокаду студената, прво вербално, а потом се и физички обрачунавало са академцима ове високошколске установе.

Новинара „Правде“ су вређали и претили му при обављању професионалног задатка.

Зграда Филозофског је од јуче ујутру била под правом опсадом приватног обезбеђења у цивилу које је стајало на степеништу и никога није пуштало даље од првог спрата.

Петорица мушкараца у кожним јакнама и оделима без икаквих ознака факултетског или неког другог обезбеђења нису дозвољавала пролаз. Студенти су тражили образложење ко их је ангажовао и ко их плаћа, али су уместо одговора прво добијали циничне осмехе, а потом и непримерене коментаре.

Према тврдњама чланова Пленума један од припадника обезбеђења ударио је песницом у стомак студента који је покушао да се степеништем попне до трећег спрата, где се налази његов одсек.

- Радници обезбеђења стајали су на степеништу између првог и другог спрата. Покушао сам да прођем, али ме је један од њих ухватио за крагну и стегао. Викнуо сам, а колеге су добацивале: „Зашто нас нападате?“ Тада су радници обезбеђења почели да гурају студенте низ степенице, а једног су ударили песницом у стомак - тврди члан Пленума Филозофског факултета који је желео да остане анониман у страху од нових напада.

Обезбеђење је напало и новинарску екипу „Правде“, која је на лицу места покушала да добије другу страну приче.

Прво су фотографу претили да ће позвати полицију и избацити га напоље, а онда су и потписника ових редова вербално напали и најгрубље вређали.

Шта хоћеш, бре? Ко те пустио овде кад је вама новинарским смрадовима забрањен улаз? Марш напоље, мајку ти новинарску - биле су само неке од салви увреда које је неименовани припадник приватног обезбеђења упутио новинару „Правде“.

Покушали смо да и на лицу места потражимо деканицу или неког из управе факултета, али у деканату никога није било, а деканица Весна Димитријевић одбијала је позиве када смо покушали да је контактирамо преко телефона.Атмосфера која је јуче владала на Филозофском факултету деловала је прилично надреално.

Групе студената спавале су у ходницима на импровизованим лежајима на првом спрату, док су остали академци били на степеништу и комуницирали са колегама у холу преко мегафона.

Члан Пленума Филозофског Милан Стојановић каже да је увођење приватног обезбеђења у зграду факултета и спречавање слободе кретања студентима срамота за читаву академску јавност и почетак обрачуна са академцима у блокади.Ко даје право непознатим људима у цивилу да нам бране кретање по факултету чији смо студенти, да нас физички нападају и ко их плаћа и одакле. Да ли наше прескупе школарине иду на приватне батинаше? Зашто управа факултета лаже јавност да ћемо прекинути блокаду када о томе нема говора, јер сутра организујемо велики протест заједно са синдикатима, а од понедељка ћемо разматрати и опсаду Ректората - каже Стојановић.

Пленум Филозофског демантовао је да ће од данас омогућити одржавање наставе већ да је та информација још једна лаж управе факултета. Пленумаши тврде да је обезбеђење доведено само са циљем да са факултета физички избаце студенте и насилно прекину блокаду.

Антрфиле : Обезбеђење крши закон

Председница Удружења новинара Србије Лјиљана Смајловић каже да је срамотно све што се јуче десило на Филозофском факултету, а нападом на новинара „Правде“ прекршен је и Закон о јавном информисању.

Факултет је јавна установа, догађај је од интереса за јавност, према томе, на овом је примеру прекршен Закон о јавном информисању, а верујем да увреде које су нанесене новинару „Правде“ потпадају и под одредбе неких других закона.

- Као грађанка се стидим што се Универзитет у Београду толико срамоти.

Новосадска препуцавања

Савез студената Универзитета у Новом Саду оштро је осудио „нелегитимно и незаконито окупљање такозваног пленума“.

Оптужили су присталице Пленума да вређају и псују професоре и студенте, угрожавају процес наставе и да износе клевете на рачун студентских представника које оптужују за странчарење и за корупцију.

Присталице Пленума су оптужиле колеге из парламената, чији је члан и Савез студената, да врше хајку против студената, као и да им у томе помажу екстремни десничари.

С. Миловановић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси