Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Шабић: Одлука тужилаштва да одустане од оптужнице одговоран потез
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

22. 10. 2011.

Извор: www.poverenik.rs

Шабић: Одлука тужилаштва да одустане од оптужнице одговоран потез


Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности оцењује да је одлука Републичког тужиоца да одустане од оптужнице против новинара листа „Нациналног грађанског“ професионалан и одговоран потез. Наглашавајући да је оваква одлука тужилаштва у складу са демократским стандардима слободе штампе и права јавности да зна, а и са захтевима правичности и правде, повереник Родољуб Шабић је изјавио и следеће:

„Јутрос ме је Загорка Доловац, републички тужилац обавестила да тужилаштво неће наставити кривични поступак против новинара листа „Нациналног грађанског“ по оптужници коју је подигло Основно тужилаштво у Новом Саду, а која још није ни ступила на правну снагу и да ће уместо тога бити проширена истрага у односу на друга НН, службена лица због одавања тајне.

Још одмах након што су у јавност стигле информације о подизању оптужнице против новинара упозорио сам да тај потез, с много разлога, може бити схваћен као угрожавање слободе штампе и права јавности да зна, указујући притом и на законске гаранције тајности новинарског извора. Упозорио сам да у конкретним околностима, ако за то уопште постоје разлози, кривце за одавање тајне треба тражити на другој страни, међу службеним лицима – функционерима или државним службеницима. Том приликом изразио сам наду да ће Републички тужилац кориговати потез Основног тужилаштва у Новом Саду.

Разуме се да сам веома задовољан што је Републички тужилац управо то и учинио и на тај начин потврдио уважавање стандарда везаних за слободу штампе и права јавности да зна који важе у демократском свету.“

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси