Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Јанковић: Није потребно суђење новинарима листа "Национални грађански"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 10. 2011.

Извор: Блиц онлајн

Јанковић: Није потребно суђење новинарима листа "Национални грађански"

Заштитник грађана Србије Саша Јанковић изјавио је вечерас да се нада да неће бити судског поступка против уредника и новинара новосадског дневника "Национални грађански" јер, како је рекао, није приметио да су последице објављених информација лоше.

"Има пуно разлога да сматрамо да ова објављена информација није нанела штету систему одбране и да, због тога, оптужнице не треба да буде", рекао је Јанковић за Радио-телевизију Војводине поводом уручивања оптужнице Милораду Бојовићу, главном и одговорном уреднику "Националног грађанског" - листа који је недавно угашен.


Заштитник грађана је напоменуо да уредник тог листа и новинарка (Јелена Спасић) која је написала текст на основу поверљивог документа још нису на суду, пошто "оптужница није ни ступила на правну снагу" и додао да коначну одлуку о томе треба да донесе државни тужилац Загорка Доловац.

Према законским одредбама, објављивање документа означеног степеном тајности је кривично дело и надлежни тужилац у Новом Саду је, уручивањем оптужнице, поступио на основу информације од Министарства одбране и Војно-безбедносне агенције, који су уочили да је у том случају формално прекршен закон, објаснио је Јанковић.

"Тачно је да је прекршена одредба закона али постоји и интерес јавности да зна", рекао је Јанковић и додао да државни тужилац сада има "тежак задатак да процени да да ли је интерес јавности да зна превазишао ознаку тајности и какве су последице објављене информације".

Ако процени да је интерес јавности да зна био значајнији од ознаке тајности документа онда "оптужница не мора ни да ступи на снагу, тако да суђења не мора ни да буде", истакао је заштитник грађана.

Поводом објављивања новинског текста према поверљивом документу, Јанковић је оценио да је било врло значајно да се, "ако ништа друго, отрезне сви они који нису обављали своје послове у области одбране" и додао да је тај документ показао да у нашем систему одбране има ствари које би требало унапредити.

Оптужница је, претходног дана у Основном тужилаштву у Новом Саду, уручена Бојовићу због текста објављеног 6. јуна ове године под насловом "Државни органи потпуно неспремни за рат", у којем су пренети делови "Извештаја о стању припрема за одбрану земље".

Тај поверљиви документ (имао ознаку службене тајне), достављен је на затвореној седници члановима Одбора Скупштине Србије за безбедност пет дана после објављивања његових делова у "Националном грађанском".


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси