Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Новинарима уручене оптужнице
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 10. 2011.

Извор: Политика

Новинарима уручене оптужнице

У Основном тужилаштву у Новом Саду јуче је уручена оптужница Милораду Бојовићу, главном и одговорном уреднику (ових дана угашеног) новосадског дневног листа „Национални грађански”, који се заједно са Јеленом Спасић, дописницом из Београда, терети за одавање службене тајне и помагање учиниоцу после извршеног кривичног дела.

Двоје новинара ће одговарати пред судом због текста под насловом „Државни органи потпуно неспремни за рат” од 6. јуна, у којем су пренети делови „Извештаја о стању припрема за одбрану Србије”.

Радило се о поверљивом документу (са ознаком службене тајне), који је у неизмењеном облику стигао на заaтворену седницу Одбора за безбедност Скупштине Србије, и то након пет дана пошто га је новосадски лист објавио!

Судски прогон новинара, који су одбили да саопште извор података, наишао је ових дана на оштру осуду како домаћих (УНС, НУНС, НДНВ), тако и међународних новинарских удружења (ИФЈ, ЕФЈ).

Петицију УНС-а до сада је потписало преко 320 колега.

Јучерашње уручење оптужнице у Новом Саду такође је привукло велику пажњу електронских и писаних медија, а колеге које су се солидарисале са Бојовићем и Спасићевом испред суда су држали транспарент са написом „Сви смо ми државни непријатељи”, указујући да се у ситуацији у којој су двоје оптужених већ колико сутра може наћи свако ко се у Србији бави новинарском професијом.

– Поента извештаја, а тиме и објављеног новинског текста, јесте да наша земља није спремна за рат. Подизати оптужницу због одавања такве „тајне” противи се елементарној логици – каже Бојовићев правни заступник Драгољуб Мартиновић.

Он наводи да је материјал који је објављен у „Националном грађанском” био достављен поштом посланицима Скупштине Србије.

– Мада Закон о јавном информисању штити извор информација, овде се тражи да он буде именован, што представља враћање уназад у правима на слободу штампе – рекао је Мартиновић, који истиче да Бојовић и Спасићева никада нису саслушани у статусу осумњичених, већ је оптужница подигнута по хитном поступку, без истраге, иако им се на терет стављају веома тешка кривична дела.

Оптужени новинар Милорад Бојовић је истакао да ни под каквим притисцима неће одати извор информације, а уколико буде осуђен и исцрпи све могућности правног лека, за заштиту ће се обратити међународном Суду у Стразбуру.

Мирољуб Мијушковић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси