Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Беку истекао рок
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 10. 2011.

Извор: Правда

Беку истекао рок

Држава Србија ће и даље управљати "Новостима"

Привредник Милан Беко није дао понуду за откуп преосталих 37,5 одсто капитала ‘’Новости’’ које су у власништву државе Србије и малих акционара, а рок од три месеца је истекао крајем септембра, али није ни продао свој удео од 62,4 одсто, на шта га је закон обавезивао ако не може да откупи свих 100 одсто.

Зато ће ‘’Новостима’’ и даље управљати држава, као највећи појединачни власник са 36,6 одсто капитала, јер га је казнила у јуну када је сазнала да је он већински власник.

Комисија за хартије од вредности Беку је у јуну, када је признао да је власник ‘’Новости’’, одузела право управљања капиталом те новинске куће изнад 25 одсто, иако поседује 62,4 одсто.

Он је, по српском законодавству, био дужан да у тренутку када је, пре неколико година, купио пакет акција преко 25 одсто да откупи и преостали капитал, али то није учинио, па држава Србија није могла да га казни јер није ни знала ко је власник док Беко сам није признао.

Казна ће и сада заобићи овог бизнисмена јер страни инвеститори, какав третман има и Беко, не подлежу санкцијама за такве прекршаје.

Беко је куповао акције ‘’Новости’’ преко три иностране фирме, преко ‘’Тримакса’’ и ‘’Ардоса’’ стекао је власништво од по 24,89 одсто, а преко треће фирме ‘’Карамат’’ још 12,55 одсто капитала.

Тек када је Беко признао да је већински власник те новинске куће, Комисија за хартије од вредности упустила се у контролу и утврдила да заједнички делују тако што две имају истог оснивача, а две заједничког заступника.

У Комисији истичу да су својевремено указивали на чињеницу да ће страни инвеститори, односно фирме основане у иностранству имати повлашћен положај јер у случају да не дају понуду за откуп стоодстотног капитала не може да се покрене поступак утврђивања одговорности као за домаћу, тако што ће се поднети пријава за привредни преступ.

У Комисији тврде и да су предлагали да се одузму сва права гласа, односно власник искључи из управљања, али то није уграђено у закон.

У тој државној институцији истичу да ће тек када у новембру на снагу ступи нови Закон о тржишту капитала као матични за ту област моћи да мењају и Закон о преузимању.Адвокат Бранко Павловић, бивши директор Агенције за приватизацију, каже да је проблем то што када се једном уведе неко правило, тешко се мења.

Држава је хтела да учини малу погодност страним инвеститорима не рачунајући да ће се домаћи као Милан Беко појављивати у лику странца. Сада ће бити тешко укинути ту привилегију јер Закон о страним улагањима не дозвољава да се услови инвестирања погоршавају. Осим тога, казне за привредни преступ нису високе и Беко би лако платио - каже Павловић.

Правним заврзламама у вези тога ко је власник, а сада и ко управља компанијом која издаје Дневни лист ‘’Новости’’ ту није крај јер је пре неколико месеци у медијима обелодањено да је Беку новац за куповину ‘’Новости’’ дао ВАЦ и да је дужан да му уступи власништво када обезбеди дозволу код антимонополске комисије.

ВАЦ је недавно одбила Комисија за заштиту конкуренцију да одобри дозволу за куповину тог листа по другом до сада захтеву за куповину, до окончања судског спора због раније поднетог захтева за одобрење концентрације, односно куповине.

Антрфиле : Управљају у име државе


Држава је у јуну поставила шест чланова Управног одбора, а Бека ће заступати Александар Бојић, запослен у ‘’Делти’’. Председник тог УО је Дина Курбатвински Вранешевић, помоћник директора РТС-а, а председник Надзорног одбора, где држава има два представника, јесте Драгана Симић, помоћник директора у здравственој установи ‘’Апотека Београд’’.

С. Ј.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси