Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  ЕУЛЕКС и КФОР: Најава истраге и осуда насиља
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

11. 10. 2011.

Извор: KИМ радио

ЕУЛЕКС и КФОР: Најава истраге и осуда насиља

Одређен број војника КФОР-а је повређен као и одређен број грађана, што је за жаљење и не би смело да се понови, рекао је на вечерашњој заједничкој конференцији ЕУЛЕКС-а и КФОР-а портпарол ЕУ мисије Николас Хавтон.

Хавтон је рекао како је данас, током заједничке акције ЕУЛЕКС-а и КФОР-а у блокирању илегалног пута у близини Јариња, “насиље показано према војницима КФОР-а који су били тамо да осигурају безбедност и владавину права”.

“Насиље није дозвољено. Важно је показати уздржаност. ЕУЛЕКС позива на уклањање барикада како би се омогућила слобода кретања. Европска унија је дала пуну подршку својој мисији и такође позвала на уклањање барикада”, казао је Хавтон.

Портпарол ЕУЛЕКС-а је на питање новинара да ли ће данашњи догађај угрозити дијалог у Бриселу рекао да су то два одвојена догађаја и да ће се преговори, као једини начин да се дође до решења, сигирно наставити.

Новинаре је интресовало како се може доказати тврдња да је КФОР нападнут када тога нема на снимцима српских телевизија. Хоутон је одговрио да ЕУЛЕКС разматра да спроведе истрагу о данашњем догађају. "Мислим да је јако тешко за КФОР и ЕУЛЕКС да сачине детаљну хронологију данашњих догађаја", закључио је Хавтон.

Нешто детаљнији у описивању данашњих нереда на алтернативном путу у близини административног прелаза Јариње био је шеф КФОР-овог одељења за односе са јавношћу Ралф Адамец.

„Око 13 часова цивилно возило је покушало да пробије блокаду КФОР-а на Јаирињу. Том приликом је био повређен један војник КФОР-а. Други војник је онда након упозорња испалио метак у возача ранио га. Након тога ситуација се погоршала, бачене су димне бомбе на војнике КФОР-а и зачула се пуцњава“, казао је Адамец апелујући на све да на миран начин, политичким путем, пронађу решење.

Одговарајући на питање новинара КИМ радија која је муниција коришћена и ако је у питању бојева, као што то тврде представници Срба, ко је онда и зашто то одобрио, Адамец је казао како су то безбедносни подаци на које он не може јавно саопштити.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси