Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Касни кристална слика
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

10. 10. 2011.

Извор: Вечерње новости

Касни кристална слика

Нису испуњени услови за почетак емитовања дигиталног програма Дигиталну телевизију нећемо добити на време, као ни пробни дигитални сигнал. Рок за дигитализацију телевизије у Србији првобитно је био 4. април 2012. године. Како су се послови проводили крају, све више је било сумњи да тај рок може да буде испоштован, па је одложен на почетак 2013. године.

Могло се чути да радови касне, па самим тим и почетак емитовања дигиталног ТВ сигнала. Сада се, међутим, као разлог за одлагање наводе парламентарни избори, јер "не би било згодно да баш тада људи остану без дигиталног сигнала".


Да су избори разлог одлагања, изјавила је и Јасна Матић, државни секретар за дигиталну агенду, а и Владимир Хоман, директор ЈП "Емисиона техника и везе", који је носилац целог посла.

Касни и експериментално емитовање дигиталног програма, које је прво требало да почне средином ове године, па од септембра, а према последњим Хомановим наводима, још се чека да из иностранства стигне опрема за репетиторе, потребна за старт дигиталне телевизије.

Пробна мрежа треба да буде пуштена на 15 локација у Србији, али неће бити емитована пуном снагом, да не би "надјачавала" постојеће аналогне мреже којима примамо ТВ сигнал у нашим домовима.

Да би почело емитовање, мора се сачекати и поправка још 12 предајника оштећених у НАТО бомбардовању 1999. Стручњаци процењују да је за завршетак процеса дигитализације потребно око 70 милиона евра.

Трошак ће имати и грађани, и то углавном они најсиромашнији. Јер домаћинства која ТВ сигнал већ примају путем кабловских оператера или сателита неће морати да купују декодере и прелазе на дигиталну телевизију. Крај аналогног емитовања програма коштаће највише управо оне који живе у селима или имају само земаљску антену.

Антрфиле: Помоћ државе

Држава је првобитно најавила помоћ најсиромашнијим породицама при куповини декодера. Обећане су субвенције за око 300.000 породица.

И. Мићевић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси