Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Предузеће мршаво, лист излази
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

07. 10. 2011.

Извор: Крагујевачке новине

Предузеће мршаво, лист излази

Агонија „Светлости" и даље траје

У сабласно празној „Светлости" више нема ни штрајкача - седе у кућама и мозгају како да плате високе судске таксе по правноснажним пресудама у њихову корист, од којих никакве" вајде немају, јер је предузеће већ 300 дана у великој блокади.

Главнокомандујући, Гвозден Јовановић, пак, каже да „Светлост", која и даље редовно излази, није пропала и да су то новине „за нека друга, боља времена".

Сваког четвртка на киосцима се појављује „Светлост", иако су канцеларије овог недељника већ месецима сабласно празне, без и једног новинара или било ког запосленог, а рачун 300 дана у блокади (286 непрекидно) са свотом од скоро четири милиона динара. Једини човек који редовно, из Горњег Милановца, долази на посао је Зоран Прокић, помоћник в. д. директора, односно Гвоздена Јовановића.

Остали запослени, њих четрнаесторо, који већ шест месеци штрајкују, пошто им газде више од годину дана нису дали плате, седе код кућа.

У почетку протеста, новинари су свакодневно долазили у редакцију, али су после неког времена престали од седења у редакцији нису имали вајде, а само су себи стварали трошкове.

Просторије на првом спрату зграде које припадају „Светлости" су закључане, телефони одавно искључени, нигде живе душе. Само се уторком увече, када се преламају новине, упали светло у графичкој редакцији, где неки људи обављају тај посао. Једино што је свакодневно отворено је шалтер за читуље, у приземљу, али туне раде људи из „Светлости" већ из унајмљене агенције.

У импресуму новина, које ипак редовно излазе, и даље стоје имена свих новинара и осталих радника, а на том списку су и почивши и они који су дали отказ, као да сви редовно долазе на посао и пишу текстове.

Сви су дигли руке

Оваква ситуација, по свему судећи, нимало не смета главнокомандујућем - магистру Гвоздену Јовановићу, који је председник Управног одбора предузећа, директор, вршилац дужности главног и одговорног уредника и приде колумниста, који у сваком броју „пише", односно потписује, текст на петој страни овог некада угледног недељника.Запослени у „Светлости", који такав статус имају само на папиру и за које више нико и не пита, изгубили су сваку наду да ће их било ко заштити, а камоли да ће им икада бити исплаћене заостале зараде и доприноси.

Иако су поднели тужбе суду, очекујући да ће правоснажне пресуде „натерати" газде да им исплате оно што су зарадили, штрајкачи ни сами више у то не верују. Да зло буде веће, почела су да им стижу решења за плаћање судске таксе која, у зависности од износа који им се дугује, није испод десет хиљада динара.

Под претњом принудне наплате, дужни су да плате у року од осам дана, јер ће им у супротном бити пописане ствари у 50 одсто већој вредности од наведене таксе.

Како нико од оних који, формално, још увек штрајкују, није нашао никакав посао И једва прехрањују своје породице, тешко да ће моћи да испуне ову обавезу. Председник Синдиката „Светлости" Срђа Рихтеровић каже да немају никакве контакте са фирмом и да више и не долазе јер немају новца за доласке.

- Ово више нема никаквог смисла. Чекамо одлуку суда, а и када је добијемо од кога да наплатимо наша потраживања, када је рачун фирме у блокади већ скоро годину дана, а већи део имовине под хипотеком, објашњава Рихтеровић, потврђујући да нико од његових колега није нашао други посао.

Изгубили су веру у државне институције, али највише су озлојеђени понашањем новинарских удружења, која су од почетка дигла руке од њих. УНС и НУНС су из својих фотеља у Београду упутили „снажан" протест због притисака и увреда новинара, које су трпели од појединих чланова Управног одбора „Светлости" и, по свему судећи, тиме је за њих овај случај био завршен.

Несолидарност колега

Једино се ангажовао Синдикат новинара Србије, а председница Драгана Чабаркапа лично је ишла у Инспекцију рада и обавештавала надлежне о ситуацији у овом приватизованом медију.

Она каже да је, тренутно, у центру пажње Медијска стратегија, али да се њом неће решити проблеми у медијима.

- Ми причамо о ономе што се догађа у слободним медијима који би требало да бране јавни интерес, а не гледамо шта се догађа са људима који ту раде. Поготово су ужасне приче оних који раде у приватизованим медијима. „Светлост" је један од таквих примера. Власник је купио новине, а запослени који су радили свој посао нису добијали плату. Дакле, крши се закон. Ја сам тим поводом долазила у Крагујевац, била у Инспекцији рада, одржали смо неколико конференција за новинаре, обавестили смо УНС, НУНС, Европску федерацију новинара, чак сам обавестила и председника Србије. Значи да о овом случају сви све знају и сви се прави луди, као да се ништа не догађа, каже Чабаркапа.

Она додаје да је Синдикат новинара Србије још прошле године покренуо иницијативу да се промени закон и да уколико послодавац не исплати плате запосленима мора да гарантује својом имовином.

То су људи који имају огромне паре, врше разне трансакције и уз то сви знају ко су они, тврди Драгана Чабаркапа, наводећи да су јој, када је приликом посете крагујевачкој редакцији била у Инспекцији рада, рекли да „сви знају ко је Гвозден Јовановић".

- Мене уопште не занима ко је Гвозден. У Србији има много таквих Гвоздена, али новинари уопште нису заштићени од таквих људи. Не Постоји грански колективни уговор. Постоји закон, али док ми стигнемо до закона и примене тог закона прођу године И дотле се све изгуби. Зашто не постоји грански колективни уговор - па зато што држава није направила амбијент.

Међутим, велики део одговорности је и на новинарима, који су се 90-их година борили за слободу медија и изборили себи статус, а данас их баш брига за колеге.

Наше колеге, угледни новинари, чланови релевантних новинарских удружења УНС-а, НУНС-а, АНЕМ-а, причају о слободи медија, а не желе да уђу у преговоре о потписивању гранског колективног уговора.

Чињеница је: држава, а ни та релевантна удружења ништа не чине да заштите колеге, а без професионалне, радне и економске сигурности новинара све друго је безначајно, сматра Чабаркапа.

Она тврди да су новинарска удружења постала предузећа која функционишу искључиво зарад свог опстанка, наводећи податак да је годишњи приход Синдиката новинара Србије мањи него што УНС месечно издваја за своје плате.

Такође, НУНС је однедавно почео да обавештава на свом сајту о бесплатној правној помоћи за коју су, иначе, добили велику донацију. То, практично значи, тврди наша саговорница, да су у Србију стигле огромне паре за помоћ медијима, али до људи којима су оне стварно потребне није стигло ништа.

Где је ту помоћ колегама, пита се она.

Наша професија умире, а нико не жели да нам помогне ни колеге, ни држава.

Наравно да смо желели да чујемо коментар Гвоздена Јовановића на све ово, као и да нам каже шта планира да уради са „Светлошћу", тим пре што су се пронели и гласови да излаз види у продаји овог предузећа, али је он одбио да разговара. Слободно напишите да не желим да причам са новинарима. „Светлост" није пропала, то је новина за нека друга, боља времена, поручио је магистар Јовановић из баште „Зеленгоре", вероватно се ту припремајући за „писање" колумне за следећи број.

Пословање преко туђег рачуна

Због великих дуговања предузећа „Светлост", која су им блокирала рачун и онемогућила пословање, осим нових људи за прављење новина, ангажоване су И маркетиншке агенције, преко чијих рачуна је уплаћиван новац од читуља, реклама и огласа.

Прва је била ангажована Агенција „Лого АДТ", али пошто је пословодство било незадовољно њеним радом раскинут је уговор о пословнотехничкој сарадњи. Било је предвиђено да „Лого" добије на коришћење пословни простор, да задржи 20 одсто прихода, 20 одсто уплати на рачун „Светлости", док је преостали новац са рачуна Агенције коришћен за трошкове и плате нових сарадника.

Власник ове агенције Љубиша Јовановић каже да је уговор раскинут једнострано, али да је он и пре тога знао да му се тако нешто спрема. Иако су му рекли да су били незадовољни бројем реклама, Јовановић тврди да је директор, мимо његовог знања, оглашивачима давао бесплатне рекламе, иако је са Агенцијом већ било уговорено да оне иду по одређеним ценама.

Након раскида са „Лого АДТ", ангажована је Агенција „Гребовић", која се задржала само један дан, а на њено место дошла је „О Негатив", која обавља исти посао као и њени претходници.

Да упркос вишемесечној блокади рачуна „Светлост" и даље послује потврђује редовно штампање и излажење листа. Последњи пут рачун је блокирала Пореска управа за износ од око четири милиона динара, због неуплаћених пореза и доприноса, која има хипотеку на приземни део објекта и може у сваком тренутку да је активира. Да ли ће и када то учинити зависи искључиво од одлуке руководства ове институције, које има дискреционо право да то (не)учини кад год жели.

Хипотека је стављена и на подрумске просторије, за кредит који је у име „Светлости" узела штампарија „Фемили прес", која, иначе, штампа ове новине. Само је питање времена када ће „Фемили прес" ући у посед овог простора.

Гордана Божић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси