Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  „Због националних савета губимо независност”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

06. 10. 2011.

Извор: Дневник

„Због националних савета губимо независност”

Борис Лабудовић напустио РТВ

Председник УО РТВ Борис Лабудовић поднео је оставку на то место, а одбор је за нову председницу изабрао Вању Баришић-Јоковић, објавила је ова медијска кућа.

Она је тренутно запослена у „Водама Војводине” на месту шефа службе за односе са јавношћу.Лабудовић је у образложењу навео да је предстојећа измена Статута РТВ-а ради усклађивања овог акта са Законом о националним саветима националних мањина за њега неприхватљива.

- Исти законодавац Законом о радиодифузији прописује независност и самосталност у раду РУВ, а Законом о националним саветима националних мањина - то практично поништава.

Уколико би се потоњи закон стриктно поштовао (сходно тумачењу надлежних), УО и менаџмент РУВ не би бирао чак 16 од 21 одговорног уредника - истиче Лабудовић.

- Како да генерални директор и главни и одговорни уредници Радио-телевизије Војводине одговарају за уређивачку политику, ако им три четвртине одговорних уредника постављају Национални савети?

Тиме практично губимо независност и самосталност на три од пет (радијских и телевизијских) програма које емитује РУВ РТВ. А сви смо већ видели како у пракси изгледа утицај националних странака на медије преко националних савета - констатује се у образложењу оставке.

„Сукоб два закона у домену управљања одговорним пословима у медијском јавном сервису може имати лоше последице по независност и самосталност, као и по уређивачке критеријуме РУВ РТВ. У томе не желим да учествујем - закључује Лабудовић.

Оставка је ступила на снагу у уторак, 4. октобра.

Новопостављена председница УО Вања Баришић-Јоковић за „Дневник” каже да јој је изузетна част што су чланови УО РУВ једногласно донели одлуку о именовању, иако су укупне околности пословања и статуса РУВ далеко од идеалних и добрих.

- Оставка господина Лабудовића, као чин протеста и упозорења на законске колизије, довољно говори о незавидном положају и институције и свих нас који смо за њу везани. Имајући у виду традицију и важност ове институције за темељне вредности живота и будућности грађана у Војводини, као и чињеницу да су те вредности препознате и на европском нивоу, верујем да ће се све законске, финансијске и друге неповољне околности мењати у корист одржања и развоја овог система - рекла је Баришић Јоковић.

Према њеним речима улога УО и руководства је у овом послу важна али без интересовања, помоћи и залагања свих надлежних институција неће бити суштинских помака.

- У крајњој линији сваки грађанин одлучује и доприноси судбини РУВ плаћањем или неплаћањем ТВ претплате. Охрабрује и радује чињеница да су промене на боље, као резултат рада и залагања запослених, руководства и УО, већ видљиве на малим екранима и лично верујем да ће се све потешкоће превазићи - закључила је Вања Баришић-Јоковић.

П. Клаић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси