Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Деветоро запослених још без плате
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

04. 10. 2011.

Извор: Дневник

Деветоро запослених још без плате

Изабрано руководство Радио Сомбора




Можда се још увек не зна која је судбина једног од најстаријих локалних електронских медија у Војводини Радио Сомбора, али ова информативна кућа макар више није обезглављена.

Наиме, одлуком Скупштине акционара, којом доминирају представници Акцијског фонда Републике Србије, за вршиоца дужности директора је постављен дугогодишњи новинар и уредник ове куће Стипан Бенић.

Овим потезом је после вишемесечног „безвлашћа” добила све органе управљања, пошто је пре непуних месец дана именован и нови заступник већинског државног капитала Бојан Ђуровић из Новог Сада.

Радио Сомбор је, како се испоставило, неуспешно приватизован аукцијском продајом већинског капитала у новембру 2007. године, да би приватизациони уговор био раскинут већ половином следеће године.

Од тада је нерешен статус ове медијске куће, која емитује информативни програм на српском, мађарском, хрватском, буњевачком и ромском језику. Приходи од маркетинга нису били довољни за регуларно пословање, па су запослени у овој фирми били у прилици да се суоче и са искључењем електричне енергије, док о платама није било ни говора.

Ангажманом локалне самоуправе и покрајинских власти, коначни и потпуни колапс је ипак избегнут, мада се ни у овом моменту не зна дефинитивна судбина „Радио Сомбора” и поред пуне подршке струковних удружења, односно Незавнисног друштва новинара Војводине и Удружења новинара Србије.

- И у оваквим условима деветоро запослених реализују информативни програм, мада им је за девет месеци прошле године исплаћена само аконтација у висини од пет хиљада динара месечно, док за ову годину запослени нису видели ни један једини динар - каже нови в.д. директора Стипан Бенић, надајући се бољим данима.

За сада је сва своја обећања за упућивање помоћи овом локалном медију испунио једино Град Сомбор који је својевремено усвојеном одлуком о варошком буџету предвидео издвајање три милиона динара за информисање. Ове паре су у целости пребачене „Радио Сомбору”, али су у највећем делу потрошене за покривање дугова и извршење правоснажних пресуда у корист некадашњих радника.

Новом, најзад изабраном, руководству преостаје да утврди да ли и колики дугови још оптерећују пословање, док је на покрајинском нивоу власти да исплати 900 хиљада динара, намењених за техничко опремање (пола милиона динара) и информисање на језицима националних мањина (400 хиљада динара), својевремено одобрених кроз процес конкурса за ове намене.

М. Миљенковић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси