Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Медијска доминација на тржишту Србије?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

04. 10. 2011.

Извор: Данас

Медијска доминација на тржишту Србије?

Издавач Шпрингер хоће да купи ВАЦ

Есен, Београд - Најављена промена власничке структуре немачке медијске групе ВАЦ била је за Србију интересантна и пре него што се у договоре садашњих власника својом понудом о преузимању умешала такође немачка медијска група Аксел Шпрингер.

Оба издавача имају власничке уделе и у медијима у Србији.

Шпрингер је основао заједничко предузеће са швајцарским Рингијером, власником београдских листова Блиц, Ало, НИН. ВАЦ, који већ има уделе у београдској Политици и новосадском Дневнику, званично није одустао од намере да купи београдске вечерње „Новости“.

Уколико би се то десило, а Шпрингер преузео ВАЦ, Шпрингерова доминација србијанским медијским тржиштем била би готово тотална. Укратко: било би много посла за комисију за заштиту конкуренције у Србији. Али и у Немачкој.

Петра Гроткамп, наследница Јакоба Функеа, једног од оснивача ВАЦ-а, наводно је доста далеко узнапредовала у преговорима са наследницима другог од оснивача, Броста, у намери да свој удео од 16,67 одсто фирме за 470 милиона евра увећа са њихових 50 одсто. Она је брзопотезно и јавно одбила понуду Шпрингеровог шефа Матијаса Дефнера, која се према наводима немачких медија, пре свега тицала ВАЦ-ових издања у Аустрији - Кроне цајтунг и Курир, као и регионалних издања као што је Брауншвајгер цајтунг, и огласних часописа.

Госпођа Гроткамп је уз одлучно одбијање Шпрингерове понуде подсетила и на своје уговором оснивача уређено право прече куповине.

На крају Шпрингерове понуде откуцане на пет страна, Матијас Дефнер је написао реченицу која је изазвала највише пажње, а она гласи да овог тренутка ни понуда о преузимању целог Ваца није у принципу искључена. За цео ВАЦ Шпрингер нуди 1,4 милијарде евра, што је за 500 милиона евра више од понуде Петре Гроткамп Бростовим наследницима.

Ови последњи опет нису сасвим у власти сопствене компаније пошто је њен оснивач овластио адвоката Петера Хајнемана да до 2015. године брине о законитој примени његовог тестамента. Хајнеман је објавио да ће све понуде бити испитане и донето решење најбоље за унуке оснивача и дух тестамента.

Р. Ћ.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси