Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Сам свој новинар
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

30. 09. 2011.

Извор: Политика

Сам свој новинар

Свако ко је некада пожелео да се информација коју има појави у штампи или на телевизији сада може да постане „новинар” прве српске агенције грађанског новинарства „Моја вест”. На том виртуелном месту, на адреси www.mojavest.com, сваки компјутерски писмени грађанин може да подели новости са остатком света и понуди своје виђење стварности.



Иако „обични” људи имају прилику да шире информације путем друштвених мрежа, блогова и интернет форума, оснивачи новог портала објашњавају у чему је разлика.

– Разлика је у томе што се у блоговима и коментарима све ту и завршава, док ће овде новинари Фонета, трагом вести које грађани пошаљу, истраживати даље и евентуално пласирати нове информације путем традиционалних медија. Дакле, овај портал је само прва капија кроз коју нека информација пролази, а онда се она евентуално шири даље кроз штампу или телевизије, зависно од тога колико је значајна – наводи Иван Тадић из организације „Интеграције сада”, оснивача сајта, и додаје да портал неће бити конкуренција традиционалним медијима, већ њихова допуна.

Текстови, фотографије и видео снимци које грађани пошаљу проћи ће кроз руке уређивачког тима састављеног од професионалних новинара и уколико задовоље критеријуме, биће објављени на сајту.

Мада портал не даје гаранције за тачност прилога, веродостојност пристиглог садржаја провераваће уређивачки тим, а примењени су и принципи контроле које користи сајт Јутјуб.

Према Тадићевим речима, највише очекују вести из локалних средина.

– Грађани могу да пласирају неке информације у локалним медијима, али ово је прилика да оне не остану само у тој малој средини – каже Тадић.

Иако рачунају на потребу људи да са другима поделе вести за које сматрају да су битне, оснивачи ће понудити и недељне и месечне награде за најбоље садржаје.

Прва српска агенција грађанског новинарства пројекат је организације „Интеграције сада”, уз подршку новинске агенције Фонет и амбасаде САД у Београду.

А. М.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси