Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Прес ослободио свог новинара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 09. 2011.

Извор: Прес

Прес ослободио свог новинара

Драма у Јужној Осетији коначно се ближи крају. Власти самопроглашене републике одлучиле да после шест дана из затвора пусте нашег Виктора Лазића. После акције коју је покренуо Прес и алармирања светских новинарских удружења, Министарство спољних послова Јужне Осетије обавестило нашу амбасаду у Москви да ће Лазић данас бити ослобођен



Београд - Новинар Преса и најпознатији српски авантуриста Виктор Лазић данас ће бити пуштен из затвора у Јужној Осетији, после шест пуних дана, колико је без разлога и без оптужнице чамио у казамату у граду Чинвалију.

Власти ове самопроглашене републике највероватније ће га протерати у Грузију, али постоји могућност и да му дозволе да се, после свега, слободно прошета том непризнатом државом.

Ту вест су јуче поподне представници министарства спољних послова Јужне Осетије усмено саопштили српској амбасади у Москви, након велике акције спасавања нашег новинара, у коју су се укључила домаћа и страна новинарска удружења и наше дипломате.

И државни врх Јужне Осетије укључио се у читаву причу, пошто је Прес успео да о Викторовој драми обавести председника Едуарда Кокоитија и шефа дипломатије Мурата Џиојева. Од њих смо затражили да хитно реагују.

Чекајући папир из Москве Виктор је јуче провео шести дан у затвору у Чинвалију, у којем је велики путник „паркиран“ још од суботе, када је наводно нелегално прешао границу између Грузије и Јужне Осетије.

Он се осећа добро, а осим неколико несланих шала чувара, других проблема нема. Из затвора је, чак, успео да нам пошаље и дневник онога што му се дешавало у последњих неколико дана.

За судбину нашег путописца јуче су се заинтересовали и Срби и странци. Удружење новинара Србије апеловало је на наше министарство да уради све да Виктор буде пуштен, баш као и Удружење књижевника Србије, а глас су подигле и међународне организације „Репортери без граница“ и СЕЕМО (Организација медија југоисточне Европе) - али све до касно по подне, и поред великих напора које смо сви улагали, резултата није било.

У кабинету председника Јужне Осетије Пресу је јуче речено да је Кокоити задужио министра спољних послова да под хитно реши случај Виктора Лазића.

- Казна за илегални прелазак границе је углавном само протеривање из земље, а такви преступници не задржавају се дуже од седам дана у затвору. У обзир ћемо, ипак, узети чињеницу да Виктор Лазић није знао да не постоји легалан начин да се из Грузије дође у Јужну Осетију, као и то да је реч о новинару на професионалном задатку - рекли су нам у кабинету.

Министар Џиојев је читав јучерашњи дан чекао на документ из српске амбасаде у Москви, односно молбу да наш држављанин буде пуштен из затвора. Проблем је, ипак, представљала чињеница да Србија није признала Јужну Осетију, па наша амбасада није могла са њима да комуницира као са „правом“ државом.

- Знамо за то, али без папира не могу да наредим да се Лазић пусти - казао је Џиојев у телефонском разговору за Прес.

- У случају да ништа такво не стигне, њему ће бити суђено, а од суда зависи колика би казна могла да буде.

Уз уверавања да су Осетини „на страни Срба у косовском конфликту“, министар Џиојев је ипак попустио, па су касно увече по тамошњем времену Прес и наше Министарство иностраних послова добили обећање да ће Виктор Лазић данас бити слободан човек.

Он ће највероватније бити протеран из Јужне Осетије у Грузију, али против њега се неће водити никакав поступак.

- Размишљамо да у Викторовом случају направимо изузетак и да му дозволимо да остане у нашој земљи како би могао да упозна народ и види и другу страну приче - додају у Министарству спољних послова Јужне Осетије.

На сталној вези са владом у Чинвалију био је конзул Србије у Москви Милан Милошевић. Према његовим речима, власти Јужне Осетије сматрају да је Лазић учинио прилично озбиљан преступ - „није сачекао на граници између Грузије и Јужне Осетије долазак јужноосетијских пограничних органа, већ је самовољно прешао границу и ушао на територију Јужне Осетије“.

Родитељима најтеже

- Ми објашњавамо да он то није учинио намерно, већ због непознавања ситуације - предочио је Милошевић и поновио да амбасада Србије не може да се у пуном капацитету ангажује у случају Лазића, јер Србија није признала Јужну Осетију.

Ишчекивање Викторовог ослобађања најтеже пада његовим родитељима. Горица и Бранко Лазић били су разочарани неажурношћу амбасаде Србије у Москви.

- Чак и да је наш Виктор најгори криминалац, а није, дужност амбасаде је да заштити његова права и да му обезбеди заступника - каже за Прес Викторова мајка Горица.

- Нама је најбитније да он изађе. Јако сам тужна, јер Виктор није ништа урадио, и заиста се питам шта би било да је оптужен за неко теже дело. Значи ли то да су наши грађани апсолутно незаштићени када им се нешто непланирано деси на путу?

Антрфиле: Конузин није хтео да помогне

Пресс се обратио за помоћ и амбасади Руске Федерације у Београду и његовој екселенцији амбасадору Александру Конузину. Из Протокола амбасаде добили смо одговор да амбасадор не жели да нам изађе у сусрет, јер не говори за Прес још од 2009. године, када га је увредио један коментар. Прес није ни тражио изјаву господина Конузина, већ да помогне заточеном новинару.

Екипа Преса


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси