Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Михајловић правоснажно ослобођен Поповићевих оптужби
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

15. 09. 2011.

Извор: Танјуг

Михајловић правоснажно ослобођен Поповићевих оптужби

Београд- Апелациони суд у Београду преиначио је пресуду којом је бивши министар полиције Душан Михајловић био осуђен на максималну новчану казну од 200.000 динара због клеветања Владимира Поповића Бебе и правоснажно га ослободио тих оптужби, речено је у том суду.



Осуђујућа пресуда Првог основног суда је преиначена пошто је Апелациони суд нашао да у Михајловићевим радњама нема елемената кривичног дела клевете, изјавила је портпарол суда Мирјана Пиљић.

Према њеним речима, суд сматра да је Михајловић својим изјавама изразио лично мишљење у вези Поповићевих поступака док је био шеф бироа за информисање у Влади Србије у погледу питања која су од јавног значаја.

"То значи да Михајловићеве изјаве представљају део слободе изражавања о питањима која су од јавног значаја и да су у складу са Европском конвенцијом о заштити људских права и основних слобода као и са чланом 46. Устава Србије, као и да не представљају произвољан напад на Поповића као физичко лице са својим личним слободама и правима која се односе на његову приватност", наводи се у образложењу Апелационог суда.

Михајловић је 16. марта у Првом основном суду оглашен кривим због продуженог кривичног дела клевете, јер је у штампаним и електронским медијима неистинито Поповића повезивао с организованим криминалом, вршењем паралелне власти и оптуживао га за извршење најтежих кривичних дела, чиме је нанео штету његовом угледу и достојанству.

Одлучујући о Михајловићевој жалби Апелациони суд је 21. јуна преиначио ту пресуду и ослободио га оптужби, непосредно пред застаревање тог случаја које је претило у јулу.

Поповић је тужио Михајловића, јер је како се наводи у тужби, у оквиру организоване медијске кампање у периоду дужем од месец дана 2007. године, у 47 текстова, интервјуа и изјава, "на најгрубљи начин клеветао Поповића у вези с његовом улогом у влади покојног премијера (Зорана) Ђинђића".

У спорним текстовима који су објављени у штампаним медијима, Михајловић је Поповића повезивао с организованим криминалом и оптуживао га за извршење најтежих кривичних дела.

И Поповић и Михајловић су пре изрицања укинуте пресуде сложили да ће та пресуда бити "од историјске важности", јер ће превазићи обим кривичног дела клевете.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси