Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Савет за штампу од данас прима жалбе грађана
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

15. 09. 2011.

Извор: Блиц онлајн

Савет за штампу од данас прима жалбе грађана

Грађани повређени новинским текстовим и фотографијама објављеним у дневној и периодичној штампи од данас могу упутити жалбу Савету за штампу, који ће у року од 45 дана утврдити да ли је реч о повреди новинарског Кодекса.


Савет је надлежан за жалбе које се односе на 85 одсто тиража дневних и недељних новина, казао је председник тог тела Драган Бујошевић на конференцији за новинаре и објаснио да Комисија за жалбе тог тела неће разматрати примедбе на текстове старије од три месеца.

На сајту Савета наводи се да су од дневних новина у надлежности тог тела Ало, Блиц, Вечерње новости, Дневник, Данас, Политика, Прес, 24 сата, Спортски журнал и Спорт, као и велики број локалних листова.

Међу магазинима и недељницима за које је Савет надлежан су, између осталих, Време, НИН, Треће око, Лиса, Скандал, Пулс, Хелоу и Стори.

Бујошевић је казао да је суштина рада Комисије да покаже да су штампани медији способни да сами себе похвале, али и казне када је то потребно.

"Ми добровољно пристајемо да се на нас примењује Кодекс новинара", истакао је он.

Предмет жалбе, према речима секретара Савета Гордане Новаковић, могу бити текстови и фотографије објављени у новинама и магазинима, на њиховим сајтовима, као и писма читалаца.

Она је нагласила да се жалбе подносе због повреде Кодекса новинара и да ће Комисија прихватати само оне које су поднели директно повређени објављеним текстом или фотографијом или њихови правни заступници у писаној форми.

"Уколико Комисија утврди да је предмет жалбе у њеној надлежности и да није прошло више од три месеца, процениће да ли је повређен новинарски Кодекс", навела је Новаковићева.

Према њеним речима, ако се утврди да је Кодекс прекршен новине које су објавиле споран текст или фотографију мораће да објаве одлуку Комисије.

Председница УНС-а и једна од чланова Комисије за жалбе Љиљана Смајловић изразила је наду да ће Савет помоћи да се унапреде новинарски стандарди, а да се истовремено границе слободе не помере.

Смајловићева је напоменула да ће Комисију, у име, на пример, неке мањинске заједнице, моћи да контактирају и НВО, али да су у фокусу појединци, указавши да се "неће расправљати о сваком тексту у којем је нека група детектовала дискриминацију".

Амбасадор Норвешке Нилс Рагнар Камсваг је изразио наду да ће јавност у Србији искористити шансу да се жали Савету, оценивши да ће за то тело својеврстан тест у раду, управо бити, то колико ће грађани користити његове услуге.

Савет за штампу, прво независно саморегулаторно тело за штампане медије, почео је са радом 1. септембра, а његов рад у првој години финансираће Норвешка.
Савет су основали издавачи штампаних медија и представници професионалних новинарских удружења.

Комисију за жалбе чине Миљенко Дерета, Зоран Ивошевић, Божо Прелевић, као представници јавности, Тамара Скроза и Славиша Лекић (НУНС), Љиљана Смајловић и Петар Јеремић (УНС), Александар Дјивуљскиј, Филип Шварм и Милорад Ивановић (Асоцијација) и Стојан Марковић.



Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси