Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Шта садржи Предлог медијске стратегије која чека усвајање
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

13. 09. 2011.

Извор: Вечерње новости

Шта садржи Предлог медијске стратегије која чека усвајање

Држави две године да се одрекне власништва у медијима Србија ће 2013. године да добије шест регионалних јавних сервиса - у Београду, Крагујевцу, Нишу, Новом Пазару, Зајечару и Ужицу. Сви они финансираће се из државне касе.


Ово пише у Предлогу медијске стратегије, који се и даље држи под кључем, а у коју су ”Новости” имале увид. Министар културе Предраг Марковић требало би до краја недеље да представи овај документ посланицима, на Одбору за културу и информисање.

У предложеном тексту, планарано је оснивање шест регионалних јавних сервиса који би били финансирани у складу са ”правилима о додели државне помоћи”. Они неће убирати зараду од претплате, али пише да ће ”имати финансијску независност”.

Израду овог најважнијег медијског документа пратила су спорења. Наиме, Министарство је прво ангажовало радну групу која је написала свој нацрт медијске стратегије, који је јавност ”претресла” на бројним расправама.

Потом је Влада именовала комисију, која је написала своју верзију овог важног документа и назвала га ”Предлог стратегије развоја система јавног информисања у Републици Србији до 2016. године”.

У првој верзији текста, рецимо, као јавни медијски сервиси спомињу се само РТС и РТВ. Остављен је рок од 18 месеци да се држава одрекне власништва у свим медијима, да Агенција Танјуг буде приватизована, као и сви локални медији.

У новом документу, међутим, рок да се држава повуче из власништва у свим медијима продужен је на укупно 24 месеца, и то после доношења потребних закона.

Решавање статуса агенције Танјуг било је једна од најспорнијих тачака. У првој верзији текста пише:

- ЈП Танјуг мора бити приватизовано. Поред државе, територијалне аутономије и локалне самоуправе, оснивач Танјуга, ни непосредно ни посредно не могу бити ни установе предузећа ни друга правна лица која су у целини или делимично у државној својини или се финансирају из јавних прихода.

У случају неуспешне приватизације власници би постали грађани, јер би им биле подељене акције. Танјуг и према новој верзији Стратегије чека власничка трансформација, али се нигде експлицитно не наводи приватизација, што значи да би могао да остане јавна установа.

Комисија је држави оставила право власништва у ЈП за новинско-издавачку делатност ”Панорама” чији посао је информисање на српском језику на Косову и Метохији.

Антрфиле : Раскинуто 18 уговора


Формирањем локалних јавних сервиса у неравноправан положај стављена су сва локална гласила која су до сада приватизована. Многа су и пропала, а радници остали без посла.

У стратегији се наводи да је од 109 медија, које је требало приватизовати после 2001. године, нове газде добило њих 56. Са 18 је раскинут уговор и чека се нова приватизација.

- Преосталих 36 приватизованих послује на ивици економске одрживости - наводи се у Предлогу стратегије.

И. М.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси