Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  У Србији 56 пиратских радио и тв станица
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

13. 09. 2011.

Извор: Блиц

У Србији 56 пиратских радио и тв станица

Пиратски програм у Србији емитује 56 радио и телевизијских станица, а за њихово гашење је надлежна инспекција при Министарству културе, информисања и информационог друштва која би, након бројних најава, требала да почне да ради 19. септембра.

Директор Републичке агенције за електронске комуникације (Ратела) Милан Јанковић изјавио је да се последњих неколико месеци повећао број радио-станица које раде без дозволе.

Истичући да укупан број пиратских емитера износи 56, од чега је 10 телевизија, Јанковић је истакао да Рател, осим контролних механизама, нема инспекцију која би могла да забрани њихов рад, јер је она по новом Закону о електронским комуникацијама припала надлежном министарству.Јанковић је подсетио да Рател има два мерна центра, а контролори Министарству и Републичкој радиодифузној агенцији (РРА) могу само да достављају записнике о мерењу, односно податке да неки емитер ради без дозволе.

Неовлашћено коришћење радио-фреквенцијског спектра ствара економску неравноправност на тржишту, угрожава безбедност ваздухопловног саобраћаја, али омета рад легалних корисника спектра и других виталних служби које користе овај вид комуникација - објаснио је Јанковић.

У Министарству наводе да је за сада је именован један инспектор и ако на ту процедуру у међувремену не буде упућена ниједна жалба, почеће да ради за недељу дана, речено је у министарству.

За смањење броја пиратских емитера надлежна је и РРА, која на основу извештаја контролора Ратела може да забрани рад тих станица.

Према речима портпарола РРА Србољуба Богдановића, пракса је показала да административна процедура забране којом та агенција располаже не може у свим ситуацијама бити у потпуности делотворна.У једном броју случајева је неопходно физички онемогућити прекршиоца да емитује такав програм одузимањем, односно онеспособљавањем опреме, за шта РРА нема законска овлашћења - истакао је Богдановић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси