Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Младићева фасцикла решава Дадино убиство
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

13. 09. 2011.

Извор: Вечерње новости

Младићева фасцикла решава Дадино убиство

Новости сазнају: Убиство новинарке Радисаве Вујасиновић повезано са криминалом у РС. Младић новинарки дао важне папире који нису пронађени после њеног убиства. Самоубиство ћерке Ане повезано са овим предметом



Генерал Ратко Младић, који је у затвору у Схевенингену, могао би доста да помогне у расветљавању убиства и откривању убице и налогодаваца новинарке Радисаве - Даде Вујасиновић, које се догодило 1994. године, тврде за "Новости" бивши обавештајци са леве обале Дрине, инсистирајући из разумљивих разлога да буду анонимни.

По њима, убиство Даде Вујасиновић и (само)убиство Младићеве ћерке Ане, највероватније, су у тесној вези, па сматрају да ће генерал Младић бити сасвим кооперативан.

На наше питање, како објашњавају ту околност, наши саговорници подсећају да је Дада Вујасиновић убијена у години када су кулминирали спорови, сукоби и размирице тадашњег војног и цивилног руководства на Палама, "што је још тада било добро познато и широј јавности". По њиховим речима, наводно Ратко Младић је имао поуздане информације да га прате цивилне службе "због непослушности", па је буквално о свему водио рачуна.

- Генерал Младић је тада Дади Вујасиновић као, без сумње у то време једном од најугледнијих и најхрабријих новинара у Србији и СР Југославији, дао документацију о криминалу који се одвијао на левој обали Дрине и чији су актери били неки од највиших представника власти Републике Српске - тврде наши саговорници.

- Сву ту документацију, спаковану у зелену фасциклу, Младић је Дади предао у Београду. Имамо информације да, кад је чуо да је Дада убијена, Младић је питао да ли је пронађена и зелена фасцикла, а добио је одговор да није!

Упитани, зашто се о томе тек сад говори, наши саговорници истичу да је у питању откривање документације која је била далеко од очију јавности, а припада некадашњим тајним службама на левој обали Дрине, а потом и прецизирају:

- Срђан Кнежевић, бивши заменик начелника полиције у Источном Сарајеву, који је дошао на то место после сукоба Караџића и Биљане Плавшић, пронашао је документацију о праћењу генерала Младића од 1994. године и друге важне информације и о томе је обавестио тадашњег свог шефа Љубишу Савића Маузера, начелника Управе полиције МУП-а Републике Српске. Маузер није стигао ни да дође до Пала, а Кнежевић је убијен. Важно је напоменути да је, из тих и других разлога, касније убијен и Љубиша Савић Маузер, како не би трагао за тим документима који су тек недавно угледали светлост дана.

Из те документације, уверавају наши саговорници, може се закључити да је Дада Вујасиновић у Београду дупло праћена јер осим безбедњака из Србије, на њу су, наводно, мотриле и њихове колеге са леве обале Дрине, "углавном због контакта са Ратком Младићем". Они истичу да је познато који је Бијељинац својевремено у неколико наврата возио познату новинарку, као и да њен егзекутор данас, наводно, слободно живи у Бијељини и у блиским је односима са једним од, у то време, "највиђенијих" безбедњака, на левој обали Дрине.

Антрфиле: Младићева ћерка

Наши саговорници оцењују да је полиција Србије на сјајном трагу убицама Даде Вујасиновић, наравно, под условом да помогну и Ратко Младић и њихове колеге из полицијских и других агенција из РС и БиХ. Поготову што су убиство новинарке Даде и самоубиство Младићеве кћерке Ане повезани.

В. Митрић



Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси