Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Ружичаста телевизија у црним временима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

12. 09. 2011.

Извор: Политика

Ружичаста телевизија у црним временима

Митровић: Пред нама су два пута – успешна докапитализација и даља експанзија на Бугарску, или концентрација на Србију, БиХ и Црну Гору и самостална финансијска консолидација

За докапитализацију Пинка има много заинтересованих и када све буде завршено овај систем ће вредети и до две милијарде евра.

Фото: Политика
Тада ће се акције појавити на Лондонској берзи, јер Жељко Митровић, сада већински власник, не верује да ће неко бити спреман да да толики новац одједном. Тренутно се преговори воде са фондом Мид Европа партнерс, који у Србији има власништво у кабловско-дистрибутивном систему СББ.

Цена уласка овог фонда у Пинк, у текућим преговорима, управо је 150 милиона.

– Дакле, Пинк интернешенел није дужан, како сте израчунали по билансима мојих 14 фирми, 150 милиона евра, већ је тај дуг далеко мањи. Телевизије у Србији, Црној Гори и БиХ послују профитабилно. Постоји рупа од око 40 милиона евра у обртном капиталу, али ако бисмо говорили о реалном дефициту – он је око 20 милиона евра, јер смо највећи део потраживања добављача и банака већ репрограмирали. У самом систему дуговања се могу сагледати као 110 милиона евра, али ни то није стварно, јер највећи проценат тога дугујемо сами себи, што значи да је ова сума настала давањем позајмица фирмама које су у мом власништву – каже Митровић за „Политику“.

По речима власника овог, пре свега медијског система, финансијске тешкоће су последица замашних улагања од око 40 милиона у филмски град у Шимановцима и још 50 милиона евра у послове који нису повезани са телевизијом (вода, жваке, фабрика ди-ви-дијева).

– И моја недавна болест узроковала је да систем Пинка упадне у финансијске проблеме, али они се могу превазићи. Финансијски се можемо консолидовати и ако преговори пропадну, ако не будемо добили партнера. У том случају концентрисали бисмо се на основни – ТВ бизнис, одрекли бисмо се воде, жвака, послова у Словенији, Хрватској и усредсредили на Србију, БиХ и Црну Гору. Верујте, када сам се ја разболео, то је подигло високу температуру код добављача и банака. Сви су кренули напрасно да принудно наплаћују дугове, пуштају менице, а добављачи програма да траже авансе... Сада је, ипак, другачије и систем се стабилизује – каже Митровић, творац „ружичастог царства“.

Пинк у Србији има обрт од око 40 до 50 милиона евра годишње, у БиХ још око пет и у Црној Гори око три. Митровић верује и да ће филмски студио у Шимановцима почети да доноси новац, да за сада посао са филмаџијама не иде како се очекивало, али да зато ту свој простор има велики број телевизија. Да би се пословало боље, ради се на „оснаживању“ комплетног програма, током целог дана, а не само у најгледанијим терминима. Циљ је да се задржи лидерска позиција на тржишту са око 20 одсто удела у гледаности, јер Митровић тврди да РТС као јавни сервис није прави конкурент.

– Перцепција је јако битна ствар, ево наш рејтинг је и даље далеко изнад ТВ Прве, која тренутно има 14,2 одсто удела, али чаршија верује у супротно. Управо да се то не би догодило, јачамо информативни као и јутарњи програм. Ова сезона је најамбициознија у историји ТВ Пинк са чак 34 пројекта у сопственој производњи. Да подсетим, у претходним годинама имали смо највише до 18 сопствених пројеката. У новој програмској шеми наћи ће се и велики светски пројекти, па ће „Мултимилионер“ водити глумац Драган Николић, затим је ту „Брачни судија“, нови циклус „Тренутка истине“, „Породични обрачун“ са фамозним Микијем Дујовићем...

У „Пинку“ су доскоро плате касниле и по неколико месеци, затим су исплаћиване и по две месечно, сада, како тврди власник, следи исплата августовске плате, да би се од следећег месеца ухватио корак и све постало редовно.

Антрфиле : Финансијско стање Пинка

Пинк интернешенел компани као надређена фирма у свом саставу има 14 предузећа, од тога 10 у Србији и још четири у земљама региона (Подгорици, Сарајеву, Љубљани и Скопљу), али оно што забрињава јесте укупан дуг тих фирми од 14,9 милијарди динара по билансу за прошлу годину или незнатно мање од 150 милиона евра, за колико је и објављено да се продаје „ружичаста ТВ“.

Све непокретности су под хипотеком, тврди Миодраг К. Скулић, економиста који припрема за штампу књигу о финансијском стању у укупно 1.058 штампаних и електронских медија. Тако зграду „Пинка“ у улици Незнаног јунака, укупне површине 3.150,23 метра квадратна, под теретом држе три банке: Хипо Алпе Адрија, Комерцијална и Интеза, а све због обавеза насталих по краткорочним и дугорочним кредитима, стоји у анализираним билансима Пинка.

Ове три банке уписане су и на парцели у Шимановцима, где је изграђен филмски студио. Чак је и нека зграда преузета од „Биомеда“ у некадашњој улици Баје Секулића, сада Светог Николе, од 629,77 квадрата, под хипотеком у корист ЦРТ Холдинга Инк. САД, а преко Ерсте банкеОвај ружичасти систем, који у себи има авијацију и производњу воде, имао је прошле књиговодствене године 713 запослених, како каже Скулић, а само за сервисирање камата је потребно седам одсто више него за исплате зарада.

Сам дуг од близу 150 милиона евра је 2,2 пута већи него укупни годишњи приходи.

Горан Волф

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси