Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Телевизија ће преносити и смак света
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

06. 09. 2011.

Извор: Прес

Телевизија ће преносити и смак света

Прогресивност у телевизији, као и у свакој уметности, обавезно је неговање слободе. Она се користи као медиј за остваривање друштвених промена од самог почетка њеног постојања

Редитељ, теоретичар медија, писац, продуцент - када се погледа каријера Станка Црнобрње, човеку се може учинити да је посреди збирна биографија неколицине веома свестраних људи, а не резиме једне једине особе.

Човек који је, између осталог, помогао да се оформе каријере Вање Булића, Дубравке Дуце Марковић и других познатих водитеља, недавно је објавио књигу „Естетика телевизије и нових медија“ („Клио“).

У овој капиталној књизи Црнобрња је сумирао своја знања о телевизијској уметности и направио скицу њене будућности. Црнобрња каже за Прес да ће телевизија трајати колико и наш свет:

- Ево шта је рекао Тед Тарнер, давне 1980 године, када је покретао Си ен ен, први ТВ канал који је 24 сата емитовао искључиво вести: „Ми ћемо емитовати док овај свет постоји. Бићемо и тада укључени и преносићемо крај света, уживо. То ће бити наш последњи догађај. И док будемо уживо преносили смак света, пустићемо песму ‘Ближе, мој Боже, теби’ и тек онда ћемо да се одјавимо“.

Ово је, свакако, један могући манифест који открива да је телевизија, уживо, уметност која ће трајати до краја света, обраћајући се целом свету. Други могући манифест је кратак, и више у психоделичном духу, а гласи: „Упали, укључи се, одлепи!“

И у једном и у другом манифесту очигледно је да је, и у телевизији, као и у свакој уметности, обавезно неговање слободе.

У каквом је стању телевизија данас - у свету и у Србији?

- Стапа се са интернетом, компјутером и мобилним телефоном, у медиј за који још немамо одговарајуће име, али знамо да ће пресудно да утиче на много тога што је важно у животу људи у овом XXИ веку. Из дана у дан понуда програма је све обимнија, а број платформи са којих се ти програми нуде никада није био већи, док сам квалитет слике и тона никада није био бољи.

О садржају није потребно много да се говори. Данас у понуди имате медијски садржај за сваки, па и најизбирљивији укус.

Наводите, цитирајући Ека, да је немогуће испричати истину без истог оног средства којим се причају лажи. Телевизија је ту да исприча причу. Какве приче су данас у центру пажње и какав је нови свет који се креира под утицајем масовних медија?

- Телевизија више није најмоћнији, централизовани џин, који прича типску, пропагандну или комерцијалну, забавну причу. Данас стотине милиона људи прича своје личне приче и размењује их кроз нове интерактивне мрежне медије. То је, у правом смислу речи један сасвим нови свет где у центар пажње долази спознаја да један обичан снимак уличних демонстрација против неправде над „малим човеком“, направљен мобилним телефоном, може да буде довољан да покрене револуцију.

И да покрене све остало што се налази између овог и неког другог, новог живота. А при томе да, скоро у потпуности, заобиђе уобичајену ТВ машинерију.

У једној чувеној песми отпевани су стихови „Revolution Will Not Be Televised“, тј. „Револуција неће бити преношена на телевизији“. Да ли је ипак могуће да се телевизија искористи као медиј за остваривање друштвених промена?

- Сви су, изгледа, заборавили да је Стоки Кармајкл, амерички „црни пантер“, револуционар из шездесетих година XX века, први изрекао реченицу: „Revolution WILL Be Televised“. И био је у праву. Сетите се, Чаушеску је практично био стрељан пред камерама, уживо, у крешенду румунске револуције, да би догађаји као што су пад Берлинског зида, распад Совјетског Савеза, Југославије, па све плишане, розе и друге револуције, преко „Отпора“, па и спаљивања наше сопствене ТВ Бастиље, до крвавих побуна у Француској пре две године, Африци пролетос и Енглеској летос, били преношени уживо, ако не преко ТВ канала Си ен ен, онда сигурно преко ТВ канала Ал Џазира.

Оно што Кармајкл, можда, није видео је чињеница да су се, уз преносе револуција уживо често одвијали и преноси контрареволуција, такође уживо. Телевизија се користи као медиј за остваривање друштвених промена од самог почетка њеног постојања.

Корисници телевизије будућности сами ће организовати програм и бирати садржаје које желе да гледају. На који начин ће то променити медиј?


- Корисници ће постати коаутори, па чак и аутори сасвим нових програма. То ће постати кроз слободну употребу својих даљинских управљача, у садејству са великим монтажним и интерактивним могућностима које ће им нови медиј, у који ће телевизија бити тотално укључена, лако и брзо стављати на располагање.

Постоји ли место на планети на коме бисте радо пристали да будете заувек одвојени од средстава масовне комуникације, а ако не заувек, онда бар на дужи рок?

- На земљи не постоји. Постоји само на два метра испод земље.

Ненад Костић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси