Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  „Прозор“ је био једина потврда да смо нормални
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

01. 09. 2011.

Извор: Данас

„Прозор“ је био једина потврда да смо нормални

Сутра обележавање 20 година „Новосадског прозора“



„У петак нећемо славити јубилеј јер је стање са слободом медија у нашој земљи катастрофално, ми ћемо само обележити годишњицу „Новосадског прозора“ када смо у Змај Јовиној 4, из просторија Независног друштва новинара Војводине, уз петролејску лампу уместо рефлектора и уз помоћ слабог разгласа свако вече од 2. септембра до 2. октобра 1991. године, тачно у пола осам емитовали вести уживо“, истакао је на почетку свог излагања Миодраг Миле Исаков на јуче одржаној конференцији за новинаре у Медија центру Војводине, где је најављен програм обележавања две деценије од „Новосадског прозора“.

Сутра увече ће Независно друштво новинара Војводине, тачно у пола осам, почети програм који ће организовати са прозора. То ће можда бити са прозора у Змај Јовиној 4 где су се организовале и вести пре две деценије, али потврда од стране Српске православне цркве да ће уступити организаторима простор још није стигла у моменту конференције за новинаре.

Уколико се одговор од црквених званичника не добије, вести ће сутра бити емитоване са терасе Змај Јовине 3. где се сада налазе просторије НДН Војводине.

Исаков је још истакао да је управо „Прозор“ био најдужи и најмасовнији протест за слободу медија у нашој земљи.

„Прозор је одиграо веома важну улогу јер су људи у то смутно време у јесен 1991. године, у њему добили потврду да су нормални. Охрабрили су се да долазе под прозор и слушају праве вести и највећа сатисфакција нам је била што су и данима након престанка долазили у Змај Јовину да питају да ли ћемо наставити. У тој атмосфери се родила идеја и за покретање Војвођанског грађанског листа „Независни“.

Данас немамо „Независни“, нема, по мом мишљењу, ни независних медија, а част изузецима, нема ни независних новинара. Зато ћемо у петак обележити овај значајан дан у историји српског новинарства“, рекао је Исаков.

Новинар Јан Бриза, који је пре две године објавио монографију „Новосадски прозор“, истакао је да су прави јунаци тог догађаја људи који су долазили под прозор да слушају вести уживо јер су се одважили да не пристану на милошевићевску слику Србије и на његове медијске „истине“.

Оно што је најстрашније у данашњој слици новинарства код нас, по Бризином мишљењу је апатија која је завладала међу новинарима и уредницима.

„Доказ овоме је и то што је на ову конференцију дошло само неколико новинара из само неколико редакција. То је поражавајуће. Ако их не интересује обележавање важне годишњице нечега што се тиче слободе медија, како ће их интересовати било шта друго“, запитао се Бриза.

„Прозор“ је многим Новосађанима остао у сећању као иницијална каписла борбе против гушења слободе јавне речи. Од бројних учесника готово сви су или остали независни интелектуалци, професори универзитета или су узели активно учешће у стварању демократског друштва.

Од „Прозора“ су настале, развијале се готово све политичке партије и невладине организације у Новом Саду.Остала је у сећању храброст да се у „пола осам“ не буде кући уз програм државне телевизије која је увелико сејала мржњу својим непрофесионалним радом. Грађани су осетили и велико олакшање када су видели ко све долази у Змај Јовину међу хиљаде „слушача“ прозора и није им била занемарљива ни појава Александра Тишме који је био редован у публици.

Антрфиле : Долази и Тибор Варади

Сутра ће се на прозору наћи бројни учесници који су говорили и пре 20 година. Свој долазак први је потврдио из Будимпеште Тибор Варади, а позиву су се одмах одазвали и Војин Димитријевић и Весна Пешић.

Нека остане изненађење за Новосађане ко ће се све још огласити са прозора Змај Јовине сутра у 19.30. У сваком случају ће бити занимљиво чути и шта имају да поруче у овом моменту јавности, 20 година после.

Г. Нонин

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси