Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Колико су реалне оцене из америчких депеша са Викиликса?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

31. 08. 2011.

Извор: Данас

Колико су реалне оцене из америчких депеша са Викиликса?

Љиљана Смајловић, председница УНС-a



Прилично су реалне, што Амбасади САД и није тешко да постигне са свим информацијама које јој се свакодневно нуде. Из депеша се стиче утисак да се друштвена и политичка елита у Србији утркује да с Амбасадом подели и своје и туђе тајне. Осим тога, у депешама се појављују и информације које противрече ранијим послатим анализама, тако да је то, иако пристрасно, истовремено доста уравнотежено извештавање Вашингтона.

Соња Бисерко, председница Хелсиншког одбора

Депеше које можемо прочитати веома су професионалне и показују да Амбасада САД у Београду има добру комуникацију и увид у стање духа и атмосферу у нашој политичкој елити. У њима се може уочити упадљива незрелост наших елита, одсуство осећања за реалност и опште добро државе.

Јован Илић, Форум за међународне односе

Њихов је интерес да им процене буду реалне како би могли успешно да спроводе политику. Америчке процене увек одговарају стварности, јер имају довољно оспособљених људи који се баве уским областима и могу реално да сагледају ситуацију у некој земљи, али и поједине личности, што погледом са стране, што преко личних веза у администрацији. Њихове процене о личностима су веома тачне, нарочито ако их посматрају у дужем периоду, тако да, на пример, имају могућност да упоређују њихове раније изјаве, изјаве у медијима и у Народној скупштини, али и оно што говоре „у четири ока“.

Генадиј Сисојев, коментатор руског Комерсанта

Нико до сада није ставио под сумњу, нити доказао да су анализе Викиликса нетачне. Углавном се прихватају и уважавају, чак и оне у којима се нападају америчке власти.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси