Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Смрт патријарха је била прикривени благослов за СПЦ
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

28. 08. 2011.

Извор: Прес

Смрт патријарха је била прикривени благослов за СПЦ

Викиликс јуче објавио 850 депеша амбасаде САД у Београду



Ивица Дачић је вероватно најинтригантнија политичка фигура у Србији, а Сулејман Угљанин је фасцинантни нуспродукт Милошевићеве владавине, пише у извештају америчког амбасадора из 2006. године, који је јуче објавио сајт Викиликс.



Сајт Викиликс је ових дана објавио 850 поверљивих докумената које је америчка амбасада у Београду слала централи у Вашингтону од 2003. до 2010. године. У већини извештаја који су слали амбасадори САД, закључно са депешама које потписује Мери Ворлик, говори се о сусретима са српским политичарима и активистима НВО, званичницима Српске православне цркве, док је главна тема извештаја убеђивање српских политичара да је независност Косова реалност са којом морају да се суоче пре или касније.

Предизборне комбинаторике

У једном извештају из 2006. године, Мајкл Полт говори о ручку са „значајним креаторима јавног мњења“ који је уприличен у француској амбасади. У разговору су поред америчког и француског амбасадора учествовали и Џулијан Харстон, тадашњи директор Канцеларије УН у Београду, Тијери Навре, војни аташе, Дидје Ларок, политички комесар француске амбасаде и Демијан Смит из америчке амбасаде.

На српској страни стола седели су владика Иринеј Добријевић, Иван Вејвода из Балканског фонда за демократију, Љиљана Смајловић, тадашња главна уредница „Политике“, Михаљ Рамач, бивши главни уредник „Данаса“, Душка Анастасијевић, новинарка „Времена“ и Оливер Ивановић, садашњи државни секретар Министарства за Косово и Метохију.

Разлог састанка била је намера да се творци јавног мнења убеде како је потребно припремити српску јавност за неминовност независности Косова и то у три тачке: објаснити нацији да Контакт група потпуно подржава статус независног Косова, да Влада Србије мора боље да припреми Србе за ту неминовност и да ће Контакт група, заједно са УН, учинити све да помогне у смиривању ситуације око Косова, са намером да Србија постане стабилна, снажна и просперитетна земља.

У време предизборне трке, читав низ српских политичара посећивао је америчку амбасаду. Милош Алигрудић из ДСС рекао је једном америчком дипломати да ДСС не може да уђе у коалицију са Демократском странком, док би сарадња са Српском радикалном странком могла да постоји, уз одређене услове. У извештају наводе да је пре тога одржан сусрет са Коштуницом, који је причао савим супротно.

Г17 тужакао демократе

Душан Петровић из ДС рекао је представницима амбасаде да ће Тадић сигурно привући масу бирача и да је потребна и снажна медијска кампања која ће га подржати. Ивана Дулић-Марковић је рекла званичнику америчке амбасаде да је Г17 у прилично неповољном положају и да им је потребна предизборна коалиција са ДС.

- Дулићева се са горчином у гласу пожалила да ДС заузврат не нуди ништа - пише у извештају америчке амбасаде.

Године 2007. у амбасади је одржан и сусрет са представницима свих важнијих невладиних организација у Србији. Амбасада је подстакла челне људе НВО сектора да раде удружено са Владом на плану људских права, а они су се пожалили да и даље у јавности постоји агресивна кампања против њих и да их и даље називају издајницима.

Новији извештаји говоре о томе да Србија полако престаје да говори о НАТО бомбардовању као о злочиначком подухвату. Патријарх Иринеј је више пута свраћао у америчку амбасаду, а Американци сматрају да је он боља опција од покојног патријарха Павла - износи се оцена да је смрт вољеног патријарха на неки начин „притајени благослов за СПЦ“ - и да је у једном разговору цитирао Светог Саву, рекавши да је Србија „исток западу и запад истоку“.

- Нови патријарх могао би да ревитализује цркву - наводи се у овој депеши.

Косово је наш Вашингтон

Сусрет са Амфилохијем био је забаван за америчке званичнике, јер је овај митрополит у једном тренутку рекао да је „Косово наш Вашингтон“, како не би поменуо Јерусалим, што је изазвало смех у сали. А патријарх Иринеј је додао да је Србија без Косова као тело без главе.

За америчку амбасаду Ивица Дачић је прагматичан политичар који има озбиљне политичке амбиције и у будућности. Говорећи о стању у српском спорту, Американци кажу да Влада види везе између криминала и спорта, али да није учинила довољно да се то реши и да се то неће догодити у блиској будућности.

После посете Медведева, Американци су проценили да Влада Србије шаље погрешну поруку - и оценили је са „три минус“ - јер ће цео народ тумачити да партнерство са Русијом значи супротстављање евроатлантским интеграцијама.

Критике су стизале и на рачун неодржавања геј параде, што је, према процени америчких званичника, знак да српски политичари немају снаге да се изборе са тешким друштвеним питањима.

Америчка амбасада је, како пише у једној депеши, тактички због поправљања имиџа послала трубаче, припаднике америчке морнарице, на фестивал у Гучи.

- Иако смо страховали да ће бити проблема у пивом подмазаној маси, бенд је дочекан врло љубазно, посебно од народа. Ризик се исплатио - забележиле су америчке дипломате.

Антрфиле : Гојковић: Сликала бих се за „Плејбој“


Амерички извештаји бележе и занимљиве сусрете са Мајом Гојковић и Ненадом Чанком. Гојковићева се америчким званичницима дојмила као веома самоуверена жена, која верује да ће једног дана бити председница Србије.

У једном тренутку се нашалила, рекавши да би се сликала за „Плејбој“, али да то не би било политички занимљиво, па је брзо објаснила да то не значи да је имала понуду од тог часописа.

Ненад Чанак је за Мају Гојковић рекао да је „градска девојка“ и подсетио америчке званичнике да је била врло блиска са радикалима. Чанак је на састанку са америчким званичницима рекао да је Борис Тадић добар човек, али да му недостаје макијавелизма и да се окружио добрим саветницима.

- За Србију је политика, а не секс забава за сиротињу - објаснио је Чанак Американцима.

Станко Стаменковић


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси