Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Кажњен и РТС због оглашавања
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

26. 08. 2011.

Извор: Данас

Кажњен и РТС због оглашавања

Од када је Републичка радиодифузна агенција почела да подноси пријаве против националних емитера због непоштовања Закона о оглашавању, до сада су изречене само три пресуде, речено је Данасу у Прекршајном суду.

Пресуда је изречена за телевизију Пинк која је због непоштовања овог закона кажњена са два милиона динара, а њен власник као одговорно лице са 140.000 динара. Друге две пресуде односе се на Радио-телевизију Србије која је у једној пресуди кажњена са 300.000, а у другој са 400.000 динара.

У Прекршајном суду наводе да је током прошле и ове године формирано укупно 516 предмета по пријавама РРА против националних телевизија због непоштовања Закона о оглашавању, од којих су 44 предмета формирана у 2010, а од почетка ове године 472.

Како додају, од прошлогодишњих предмета поступак је завршен поводом три случаја, док ниједна пресуда није још донета у вези са предметима формираним ове године. У РРА наводе за наш лист да је током прошле године забележено укупно више до 8.000 неправилности у оглашавању на свих шест телевизија са националном фреквенцијом, због којих су покренути прекршајни поступци.

По више од 1.000 прекршаја у 2010. направиле су ТВ Б92, Пинк, РТС1 и Прва српска телевизија. Што се тиче ове године, РРА је процесуирала прекршаје Закона о оглашавању за првих пет месеци ове године, док је у првој половини евидентирано укупно 2.123 неправилности, од којих је највише на Првој српској телевизији.

Према Закону о оглашавању, казна за непридржавање времена трајања или времена емитовања ТВ оглашавања и ТВ продаје у програмима износи од 100.000 до милион динара.

Б. Ц.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси