Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  НУНС и УНС: Предлог медијске стратегије неприхватљив
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 08. 2011.

Извор: Данас

НУНС и УНС: Предлог медијске стратегије неприхватљив

Текст предлога медијске стратегије, који је израдило Министарство културе, информисања и информационог друштва и који се у овом тренутку води као „тајан“, није прихватљив за новинарска удружења, наводе саговорници Данаса.

Подсетимо, првобитан Нацрт стратегије израдила је радна група сачињена од представника новинарских удружења, док је Министарство културе након јавне расправе завршило нови текст стратегије који треба да иде Влади на усвајање до 15. септембра.

Председник Независног удружења новинара Србије Вукашин Обрадовић каже да је „тај текст за НУНС потпуно неприхватљив, јер се не заснива на начелима која су била основ Нацрта медијске стратегије који је израдила радна група састављена од експерата делегираних од Министарства, медијске коалиције и Асоцијације медија“. Како каже, пошто је Предлог проглашен тајним из непознатих разлога, не може да говори о конкретним решењима.

Обрадовић додаје и да је министар Предраг Марковић затражио од председника Владе да у што краћем року формира Комисију, која би дала сугестије на завршени текст Предлога, али да се испоставило да је премијер својим решењем формирао радну групу која треба да ради на коначном тексту Нацрта.

- Сада је потпуно нејасно не само да ли је ово тело комисија или радна група, већ се поставља питање ингеренција: да ли радна група или комисија само даје сугестије, како тврди министар Марковић, или ради на новом тексту Нацрта медијске стратегије. Ова питања нису разрешена на првом састанку радне групе и зато што је државна секретарка и председница радне групе Драгана Милићевић Милутиновић на одмору - објашњава Обрадовић.

Према његовим речима, на следећем састанку радне групе у понедељак њихов представник изнеће заједничке ставове медијских удружења и асоцијација о Предлогу медијске стратегије.

Председница Удружења новинара Србије Љиљана Смајловић, истиче да је предлог стратегије Министарства културе „заправо предлог да се ништа не промени и да се замрзне ситуација каква је сада до 2016“. Она напомиње да је овакав предлог за УНС неприхватљив, јер је написан онако како одговара политичким странкама.

- Медијска ситуација у Србији је веома лоша у овом тренутку, тако да је за УНС прихватљив једино предлог који нуди битне промене у овој области - каже Смајловићева.

Комисија формирана за сугестије на предлог Нацрта медијске стратегије требало би да заврши свој посао током ове или следеће седмице, након чега ће овај документ бити званично представљен јавности и посланицима Скупштине Србије.

Антрфиле : Триван: Подршка повлачењу државе из медија

Шефица скупштинског Одбора за информисање и чланица радне групе за медијску стратегију Јелена Триван објашњава за Данас да би радна група требало да заврши свој посао до 5. септембра, након чега ће Министарство културе представити коначан документ медијске стратегије.

Она каже да ће се залагати за потпуно повлачење државе из власништва медија, као и за то да не постоји финансирање медија из буџета, да се спроведе приватизација и контролише транспарентност и концентрација власништва.

Одговарајући на питање зашто предлог Министарства није још доступан јавности, Триванова објашњава да је то радна верзија коју је радна група добила да би је „изменила и коментарисала“ и да ће коначан текст стратегије бити ускоро доступан јавности.

Б. Цвејић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси