Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Нацрт медијске стратегије недоступан новинарима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 08. 2011.

Извор: Политика

Нацрт медијске стратегије недоступан новинарима

Текст је у процедури и не би било коректно говорити о њему док се не заврши рад комисије, каже Драгана Милићевић-Милутиновић



Сектор за медије Министарства културе, информисања и информационог друштва завршио је текст Нацрта медијске стратегије, а његова садржина биће позната јавности када буде одржано јавно слушање пред посланицима Скупштине Србије.

Министар Предраг Марковић обавестио је о обављеном послу председника Владе Србије Мирка Цветковића и замолио га да у што краћем року формира комисију која би дала сугестије на завршени текст предлога Нацрта стратегије развоја система јавног информисања у Републици Србији до 2016. године, како гласи пун назив медијске стратегије.

Уз ову информацију, Министарство културе саопштило је јуче да ће комисија бити састављена од представника њиховог Сектора за медије, Министарства финансија, Републичког секретаријата за законодавство, Канцеларије за придруживање Европској унији, експерата Европске комисије, радне групе која је сачинила први текст нацрта медијске стратегије, Агенције за заштиту конкуренције која ће дати мишљење о завршеном тексту.

„Министар ће по разматрању сугестија Комисије текст предлога представити на јавном слушању у Народној скупштини Републике Србије, пре усвајања Стратегије на Влади“, наводи се у саопштењу. Текст је сада у Владиној процедури и не би било коректно говорити о њему док се не заврши тај посао, односно рад комисије коју ће формирати премијер Цветковић, каже за наш лист Драгана Милићевић-Милутиновић, државни секретар у Министарству културе.

– Ми смо текст завршили на основу Нацрта стратегије који је урадила радна група, резултата јавне расправе, прилога који су стигли путем поште, мејла. Коначни текст биће доступан јавности на јавном читању у Скупштини, а све то биће јако брзо – рекла је Драгана Милићевић-Милутиновић.

Она је навела да је група која је радила на стратегији најозбиљније разматрала све добијене примедбе и сугестије, узимајући у обзир и оно што су чули током више јавних расправа организованих у неколико градова Србије, став АП Војводине, ставове готово свих националних савета националних мањина који су готово истоветни, мишљење независног експерта Европске комисије...

– Он је учествовао у раду радне групе, али је на коначан текст дао своје мишљење. Мислим да је предлог који је Министарство припремило квалитетан, добар, усклађен и да ће коначна верзија која ће ићи на Владу након рада комисије бити у складу са интересима грађана Србије и европским стандардима – истакла је Драгана Милићевић-Милутиновић.

Представници новинарских удружења недавно су изразили забринутост да неће имати увид у текст медијске стратегије пре него што она буде усвојена, затраживши да буду упознати са изменама у односу на текст који је урадила радна група, коју су највећим делом чинили представници медијских удружења. И у Удружењу новинара Србије (УНС) и у Независном удружењу новинара Србије (НУНС) кажу да нису видели текст који је радио Сектор за медије.

– Министарство културе засад од новинара таји шта је кришом записало у Предлогу медијске стратегије. Не знамо ни ко је писао тај документ, а камоли да смо добили прилику да га подвргнемо јавној провери. Јавна расправа је вођена о папиру у чијем су писању учествовали и новинари, али од тог папира се министарство нападно дистанцирало. Мислим да је демократска процедура на тај начин заправо изиграна – казала је за „Политику” Љиљана Смајловић, председница УНС-а.

Председник НУНС-а Вукашин Обрадовић истакао је да ником од пет медијских и новинарских удружења (УНС, НУНС, Асоцијација независних електронских медија, Независно друштво новинара Војводине и Локал прес), која чине медијску коалицију окупљену с циљем унапређења медијске сцене Србије кроз усвајање ваљане стратегије, није познат садржај овог документа.

– И то је чињеница која нас брине. С обзиром на то да ће предлог Нацрта медијске стратегије проћи кроз поменуту комисију, нема разлога за тајновитост. Забринут сам и због саме процедуре усвајања овог документа, јер је она сада другачија од уобичајене. Кључни утисак је да Министарство културе кроз формирање комисије тражи саучеснике за доношење стратегије, јер није имало храбрости да то учини самостално – рекао је Обрадовић.

Јелена Чалија - Вишња Дугалић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси