Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  ВАЦ још не може да купи Новости
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

17. 08. 2011.

Извор: Данас

ВАЦ још не може да купи Новости

Немачка медијска кућа тужила је Комисију за заштиту конкуренције, која неће доносити одлуку о куповини Новости пре него што се тај судски спор оконча

Проблем немачке компаније ВАЦ у намери да купи београдске Вечерње новости настао је зато што Комисија за заштиту конкуренције није на време одговорила на његову пријаву конкуренције, што је на крају довело до судског поступка ове медијске групе против Комисије који је тренутно у току и до чијег окончања Комисија сигурно неће одобрити фирми ВАЦ да купи Новости.

С друге стране, без зеленог светла од Комисије ВАЦ не може да преузме Бекове акције, јер би се тиме изложио могућој казни од 10 одсто годишњег прихода, при чему би цела трансакција могла да буде и узалудна, јер би Комисија, ако се не сложи са преузимањем, имала право да касније наложи ВАЦ-у да прода акције које је купио.

Комисија за заштиту конкуренције у априлу ове године донела одлуку да покрене нови испитни поступак за издавање одобрења ВАЦ-у за куповину Новости. Пре тога је ВАЦ још 2009. године затражио ово одобрење, али му Комисија није одговорила па је прошле године са ступањем новог Закона о заштити конкуренције овај немачки гигант поновио свој захтев да му се одобри куповина.

Комисија затим покреће нови испитни поступак, на шта се ВАЦ жали желећи да се одлука донесе на основу раније обављеног испитивања. Комисија у мају ове године одбија жалбу као неосновану и ВАЦ затим подноси тужбу Управном суду против решења којим му је одбијена жалба.

„Дана 14. јула 2011. председник Комисије донео је закључак којим се прекида поступак док Управни суд не донесе своју одлуку. У Комисији је оцењено да питање о покретању испитног поступка чија се законитост испитује у поступку код Управног суда, представља претходно питање од чијег решења, односно Одлуке Управног суда, зависи одлучивање у овој управној ствари у Комисији“, наводе у Антимонополској комисији.

Дакле, од суда зависи колико ће ВАЦ морати да чека на решење Комисије, а знајући брзину рада наших судова, вероватно ће се прилично начекати, мада упућени кажу да је Управни суд у последњих неколико месеци значајно убрзао свој рад.

У Комисији напомињу да ће, „очекивано време доношења решења овог пута директно зависити од ефикасности рада Управног суда, односно његовог поштовања рокова за поступање у предметима из области заштите конкуренције“. Али питање на које још нема одговора је да ли ће Комисија након добијања судске одлуке наново кренути у прекинути испитни поступак, који може да траје пуна три месеца или ће само довршити оно што је започела пре него што је ВАЦ поднео тужбу, што значи да би своје решење морала да донесе у року од неколико недеља, колико је јој је остало до истицања рока у моменту покретања судског поступка.

У Комисији истичу да без њиховог решења Беко не може да немачкој компанији прода своје акције, јер „спровођење концентрације које би наступило без претходно издатог решења Комисије није у складу са Законом“.

„За такву ситуацију Закон предвиђа да обавезу плаћања новчаног износа у висини највише 10 одсто од укупног годишњег прихода и за случај спровођења концентрације за коју није издато одобрење Комисије. Да би се извршила превенција спровођења концентрација за које није издато одобрење, Закон о заштити конкуренције предвиђа и институт деконцентрације.

У том смислу Комисија може одобрити концентрацију, условно је одобрити, или забранити њено спровођење. Након што Комисија утврди да је спроведена концентрација без издатог одобрења, она може донети решење којим ће се учесницима у таквој концентрацији изрећи мере деконцентрације, а њихов асортиман укључује и налог да се изврши подела привредног друштва, продају акције или удели, раскину уговори, а може се наложити и извршење других радњи у циљу успостављања стања на релевантном тржишту какво је било пре спровођења концентрације“, истичу у Комисији.

У овој институцији кажу да их ни Беко ни ВАЦ нису контактирали од када је српски бизнисмен добио налог да прода свој већински удео у Новостима, који износи 62,42 одсто, али да је Комисија за хартије од вредности ступила у контакт са њима и обавестила их о обавези Бека да прода своје акције.

А. Милошевић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси