Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Србија не мора да реагује на хрватски став према Пинку
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

10. 08. 2011.

Извор: Данас

Србија не мора да реагује на хрватски став према Пинку

Поводом саопштења Министарства спољних послова Хрватске о случају Жељка Митровића


Министарство спољних послова Србије није добило званичну ноту нити демарш из Хрватске поводом случаја телевизије Пинк и изјава њеног власника Жељка Митровића, па самим тим институције у Србији немају обавезу да због овог дају одговор или реагују, сазнаје Данас.

Извор нашег листа незванично објашњава да су представници хрватског Министарства спољних послова усмено саопштили свој став о ТВ Пинк на крају састанка са представницима Амбасаде Србије у Загребу, који је, иначе, био заказан сасвим другим поводом.

Ова порука хрватских власти, како нам је речено, пренета је Министарству спољних послова Србије, а на институцијама у Србији је да одлуче да ли ће реаговати по том питању, иако немају обавезу.

Хрватско министарство, наиме, није ни упутило званичан захтев за реакцију надлежних установа у Србији, тако да „од степена захтева зависи и степен обавезе одговора“, што значи да не мора бити покренут прекршајни поступак у овом случају. У Министарству спољних послова Србије, иначе, речено је Данасу да је телеграм који су добили од Амбасаде Србије у Загребу још истог дана, односно у понедељак, прослеђен надлежном министарству, у овом случају Министарству културе, информисања и информационог друштва.

Председник Независног удружења новинара Србије (НУНС) Вукашин Обрадовић истиче за Данас да се НУНС као „професионална организација неће бавити међудржавним односима Србије и Хрватске“ које може проузроковати потез Жељка Митровића. Он подсећа да је ово удружење указало да се његовим потезом не поштује Кодекс новинара Србије, Закон о јавном информисању и Закон о оглашавању, као и да је то у надлежности Министарства културе и информисања и РРА.

- Сигурно је, ако погледамо коментаре овим поводом на интернету, да је овај ефекат могао и да се очекује. Наиме, оваква уређивачка политика не може да остане без оваквих и сличних последица - указује Обрадовић.

Председница Удружења новинара Србије (УНС) Љиљана Смајловић сматра „потпуно непримереном реакцију Министарства иностраних послова Хрватске на заокрет у уређивачкој политици Пинка“, али, како каже, више је брине равнодушност српске државе и независних регулаторних тела у односу на оно што ради Жељко Митровић. Она додаје да је Пинково заташкавање насиља над српским грађанима у Хрватској било скандалозно, као и надувавање случајева насиља због власниковог царинског спора око јахте.

- Прави скандал са Жељком Митровићем и Пинком је у томе што један приватни газда користи своје власништво над медијем са националном фреквенцијом како би промовисао личне приватне и пословне интересе, не обазирући се ни на интерес јавности, ни на професионалне стандарде. То се више ни Руперту Мардоку не толерише - објашњава Смајловићева за наш лист.

Што се реакције Хрватске тиче, према њеним речима, има много ироније у томе што за њу сазнајемо у дану када угледне хрватске организације за људска права, попут Доцументе, протестују што хрватска телевизија „скандалозно и потпуно неприхватљиво те пристрано извјештава о хашкој пресуди генералима Готовини, Чермаку и Маркачу“, као и што се служи „манипулацијом и пропагандом као у најгорим временима деведесетих“.

Подсетимо, у Министарство спољних послова Хрватске у понедељак је примљен представник Амбасаде Србије и том приликом је хрватска страна изразила најоштрију осуду и забринутост због емитовања негативних и неутемељених садржаја о Хрватској, њеним институцијама и хрватским компанијама у програму Телевизије Пинк.

Како је саопштило хрватско министарство, имајући у виду чињеницу да се наведена медијска кућа користи јавним фреквенцијама Србије, од надлежних тела у Србији затражено је хитно деловање у складу са свим законским прописима како би се даље објављивање садржаја такве природе што пре прекинуло“.

Одговарајући на реакцију Министарства спољних послова Хрватске, власник телевизије Пинк Жељко Митровић истакао је да „никаква реаговања институција у Хрватској не могу да спрече ТВ Пинк да објављује информације о пребијеним или злостављаним грађанима српске националности на хрватској територији“.

Антрфиле : Министарство културе: Допис прослеђен РРА


У Министарству културе, информисања и информационог друштва речено је Данасу да су обавештени од Министарства спољних послова о забринутости Хрватске начином третирања њених институција у емисијама ТВ Пинк.

Министарство културе, како кажу, проследило је јуче током дана ова сазнања Републичкој радиодифузној агенцији (РРА) и о томе обавестило Министарство спољних послова.

У РРА су раније рекли за наш лист да ће званичан став заузети по пријему званичног обавештења.

Бојан Цвејић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси