Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  УНЕСКО осудио напад на либијску телевизију
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

09. 08. 2011.

Извор: Танјуг

УНЕСКО осудио напад на либијску телевизију

Париз - Генерална директорка УНЕСКО-а Ирина Бокова осудила је данас као "неприхватљив" прошломесечни ваздушни напад НАТО на либијску државну телевизију, у којем је погинуло троје људи, и поручила да медији не смеју бити мета војних акција.


"Осуђујем напад НАТО на 'Ал-Џамахирију'", навела је Бокова у саопштењу.

"Медији не би смели да буду мета војних акција", нагласила је она, подсећајући на женевске конвенције и резолуције УН којима се осуђује насиље над новинарима и другим запосленима у медијима током сукоба.

"Ућуткивање медија никада није решење. Изградња независних и плуралистичких медија јесте једини начин да се људима омогући да формирају сопствено мишљење", оценила је Бокова, пренео је АФП.

У бомбардовању либијске телевизије 30. јула погинуло је троје људи, а 21 особа је рањена.

НАТО је, као образложење за ту акцију, навео да је либијска државна телевизија "саставни део машинерије режима чија је намена да систематски тлачи и застрашује цивиле и подстиче насиље".

Алијанса је, такође, оценила да је бомбардовање телевизије било легитимно и у складу с резолуцијом 1.973 Савета безбедности УН, која дозвољава војну акцију у Либији ради заштите цивила.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси