Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Паравиња по налогу ДБ-а убио Даду Вујасиновић?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

08. 08. 2011.

Извор: Прес

Паравиња по налогу ДБ-а убио Даду Вујасиновић?

Хрвати сигурни да је Паравиња учествовао у организацији убиства новинарке „Дуге“, или да је био у тесној вези са организаторима



Случај Антоније Билић (17), девојке из Дрниша која је, по свему судећи, почетком јуна силована и убијена, лако би могао да покрене и решавање читавог низа неразјашњених убистава у Србији.

Наиме, српски и хрватски истражни органи уверени су да је Драган Паравиња, осумњичен за нестанак Билићеве, умешан у ликвидацију новинарке Радиславе Даде Вујасиновић, али и у друге злочине који до сада нису добили епилог.

Такву тврдњу изнео је јуче хрватски „Јутарњи лист“, а већ у данашњем специјалу под називом „Права истина о Драгану Паравињи која ће шокирати нацију!“, коју Прес ексклузивно објављује у Србији, износи се и низ нових детаља који целој причи даје много већи значај.

Лист наводи да је Дада оштро писала против Жељка Ражнатовића Аркана, који јој је и лично претио, као и да би Паравињина повезаност са овим случајем могла да баци ново светло на случај нестале Антоније.

Плашио се црног „мерцедеса“


Истражиоци сада отварају могућност да је, можда, Паравиња лагао у исказу у Бањалуци да је убио Антонију и бацио њен леш у Крку.

- Толико га је страх повратка у Србију да постоји могућност да је лагао да је убио Антонију, само да би био предат хрватској полицији и властима, а не српској. Оно што са сигурношћу можемо да тврдимо је то да је Паравиња или учествовао у организацији убиства Вујасиновићеве, или је чврсто повезан с организаторима - преноси лист изјаву високог званичника у хрватском МУП-у.

Такође, лист преноси изјаву Милорада Вељовића, директора полиције Србије, који каже да МУП Србије однедавно проверава информације да ли Паравиња има везе са убиством познате новинарке, али и то да је полиција дошла до трага који на то упућује.

У том случају лако би се дошло и до расветљавања других злочина у Србији, који се већ годинама воде као нерешени.

Хрватска полиција сигурна је да је Паравиња учествовао у организацији убиства новинарке „Дуге“, или да је био у тесној вези са организаторима. Сем тога, и сам Паравиња признао је да о том случају зна много, али да о томе не жели да прича.

С друге стране, наводи лист, случај „Вујасиновић“ отвара и друга питања. Тако на пример, недавно ухапшени Ратко Младић водио је дневник у коме је забележио да су Даду убили Душан Маловић и Горан Вуковић Мајмун, а по налогу некадашњег министра полиције РС Миће Станишића, тврди „Јутарњи лист“.

Крвави отисак прста

Међутим, веза са Мајмуном, који је до смрти био вођа „вождовачког ганга“, није и једина која Паравињу доводи у везу са мафијом. Наиме, Сретко Калинић Звер, некадашњи припадник „земунског клана“, пореклом је из Бишћана Доњих, одакле потичу и Паравиње.

Да ствар буде чуднија, Звер је возио црни „мерцедес“ београдских таблица, о којем је у више наврата Паравиња причао као о возилу које је дошло да га одведе у Србију, чега се панично бојао.

Све то, наводи лист, упућује да се Паравиња заиста оправдано бојао српске мафије, али је велико питање колико то доиста има везе са нестанком Антоније Билић.

У овом тренутку извесно је само да је Дада Вујасиновић пронађена у крви поред сачмарице којом се наводно убила. Међутим, када је вештак 2008. године потврдио да је из пушке пуцано два пута, читава прича о самоубиству пала је у воду. У међувремену, појавио се још један траг - крвави отисак прста.

Хоће ли управо то, пита се новинар „Јутарњег листа“, бити оно што ће пресудити Паравињи.

С друге стране, поузданог одговора ко је убио новинарку „Дуге“, односно ко је и зашто наручио бруталну егзекуцију нема ни данас, иако је прошло пуних 17 година.

Бранислав Тапушковић, адвокат породице Вујасиновић, коментарушићи наводе „Јутарњег листа“, каже за Прес да су то све непроверене информације.

- Пуних 15 година нам је требало само да докажемо да се није сама убила - каже познати београдски адвокат.

- Дуже од две године наводно се води нова истрага и још нас нису обавестили ни о каквим сазнањима.

Антрфиле : Доловац: Тражићемо саслушање

Поводом сумњи и сазнања хрватске полиције, реаговало је и Више јавно тужилаштво у Београду у коме се истиче да ће се у најкраћем могућем року послати захтев истражним телима у Хрватској за саслушање Драгана Паравиње у вези са убиством Даде Вујасиновић.

- Ово је сада један од приоритета нашег тужилаштва - изјавила је Загорка Доловац, републички јавни тужилац.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси