Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Отказе добило четворо новинара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

06. 08. 2011.

Извор: Блиц

Отказе добило четворо новинара

Новинари кажу да су им откази уручени када су најавили четврти штрајк јер им није исплаћено неколико плата

Смедерево - Четворо од девет преосталих запослених у РТВ Смедерево добило је у јуче отказе јер је, како стоји у образложењу решења о отказу уговора о раду, „услед економских промена дошло до смањења обима рада, као и комерцијалнорепортажних рекламних оглашавања, као и потребе за бољом и ефикаснијом организацијом рада“, чиме је „престала потреба за обављањем послова на којима ови запослени раде“.

Радио Смедерево, сада РТВ Смедерево, приватизован је крајем 2009. и тада је у радном односу било 17 запослених. Купио га је овдашњи бизнисмен Милан Лукић, како је још тада, приликом лицитације, рекао „за сина Марка“, плативши почетну цену од пет милиона 350.000 динара за најстарији електронски медиј у овом крају Србије, који у власништву има зграду од око 600 квадрата у најстрожем центру Смедерева.

Прошле године је отказ добио директор радија, кога је власник „наследио“ након приватизације, јер није, како је тада стајало у образложењу, „остварио очекиване резултате рада на пословима руководиоца маркетинга“, на које је у међувремену распоређен.

Још неколико радника је својевољно или „уз благу помоћ“ напустило фирму у протеклих годину дана, тако да је број запослених преполовљен. Двоје од четворо који су ове недеље добили отказе су синдикални лидери у овој медијској кући, а сви су били ангажовани у претходна три штрајка након приватизације.

Дејан Ђорић, у међувремену такође смењени главни и одговорни уредник, председник је Синдиката новинара Србије у РТВ Смедерево, Рајко Ивановић је председник Самосталног синдиката, Тамара Лазић, председница штрајкачког одбора, а Милош Нецић је члан истог одбора.

Занимљиво је, како каже Ђорић, да су им откази уговора о раду уручени у тренутку када је најављен најновији штрајк, четврти по реду за годину дана, као и чињеница да су у последња два дана исплаћене све зараде и све накнаде које су до тада касниле више месеци, а које су они тражили готово две године.

Разлог што су нам касниле плате и накнаде била је, тако нам је више пута речено, „тешка економска ситуација“. Сада је, очигледно, та ситуација много боља када је власник за два дана могао да нађе скоро два милиона динара да све исплати, али није довољно добра да ми останемо на послу.

Ово је требало да буде најава трећег штрајка ове године, али нисмо дошли до тога да га и отпочнемо јер смо добили решења о отказу.

Обраћали смо се и раније, а и овога пута ћемо, Агенцији за приватизацију, пошто мониторинг у вези са овом приватизацијом још увек траје, али изгледа да су запослени овде принуђени да своја права остварују само пред инспекцијским и судским органима - резигниран је Ђорић.

Он додаје да је у исто време послодавац ангажовао четворо нових радника на пословима припреме програма, који, по сазнањима штрајкача, раде на црно.

М. Ђорђевић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси