Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Бојкот због јахте неприхватљив
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

05. 08. 2011.

Извор: Политика

Бојкот због јахте неприхватљив

Ако Хрватска врати јахту Митровићу, да ли ће то значити да ће он наставити да прећуткује, питају се у Удружењу новинара Србије


Најава власника ТВ Пинк Жељка Митровића да ће ова медијска кућа променити уређивачку политику када је реч о садржајима из Хрватске није изазвала веће реакције у Републичкој радиодифузној агенцији (РРА).

Како је за „Политику” објаснио Србољуб Богдановић, портпарол РРА, Митровић као емитер има право на сло боду избора музике коју ће уврстити у програмску шему.

– РРА ће свакако пратити ситуацију и реаговати уколико ТВ Пинк буде кршила прописе о чијем спровођењу бринемо, односно Закон о радио-дифузији и кодекс – казао је Богдановић.

Када је реч о већ могућој забрани рекламирања хрватског туризма, наш саговорник истиче да РРА није надлежна да реагује у овом случају, јер је реч о односу две уговорне стране. А када једна не поштује оно на шта се обавезала, реагује надлежни суд.

Међутим, Удружење новинара Србије (УНС) забринуто је због најављеног бојкота, али и признања које је Митровић изнео у писму упућеном медијима, а у коме истиче да неће више да „заташкава инциденте и непријатности које српски, босански и црногорски држављани доживљавају на летовању у Хрватској”.

– Посао медија није да бојкотује ни нечију културу ни рекламе, а још мање да заташкава било чије нападе или некритички некога да промовише. То је скандалозно! Да ли то значи да ће Митровић наставити да прећуткује ако му Хрватска врати јахту – рекао је Нино Брајовић, генерални секретар УНС-а, и додао да је бојкот неприхватљив као професионални стандард, а оглашавање се може ускратити само у случају да је садржај рекламе споран.

– На крају, економија увек победи. Верујем да је ово претња која неће решити проблем, а ни унапредити професионалне стандарде – закључио је Брајовић.

Председник НУНС-а Вукашин Обрадовић такође критикује Митровићеву одлуку и истиче да се на тај начин крши Закон о оглашавању.

– Одлука власника ТВ Пинк је у супротности са одредбом којом се гарантује да страна, физичка и правна лица имају иста права у оглашавању као и домаћа. То право Митровић не сме да крши. Ова одлука је проблематична и зато што су посреди лични разлози који не смеју бити стандард у оглашавању – истакао је Обрадовић и изразио наду да изјаве власника ружичасте телевизије неће произвести „антихрватску хистерију”.

В. Дугалић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси