Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Прислушкују нас више но што мислимо
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

04. 08. 2011.

Извор: Блиц

Прислушкују нас више но што мислимо

Приватност грађана крши се на врло различите начине и често долази до повреде приватности и права на заштиту података о личности, каже Родољуб Шабић за Блиц.



Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности за Блиц каже да забринутост грађана због могућег прислушкивања, које је само једно од начина угрожавања приватности, није нереална и напомиње да притом не мисли првенствено на државне структуре.

"Време је да се озбиљно замислимо над тим да живимо у земљи у којој се уређаји за прислушкивање увозе несметано и практично неконтролисано, а продају чак и преко малих огласа. Могућност да се у таквим условима прислушкивањима бави ко зна ко, од појединаца преко такозваног приватног сектора безбедности, интересних или страначких група до криминалаца, сасвим је реална", упозорава повереник.

Он истиче да то само говори о изузетно ниском нивоу друштвене свести кад је реч о угрожавању приватности грађана. Међутим, како каже, супротно увреженом мишљењу да нас неко прислушкује онда када имамо лоше телефонске везе, то се заправо догађа онда када су везе кристално чисте јер особе које нас прислушкују ни на који начин не желе да се открију.

Има, наводи Шабић, и посебно озбиљних системских угрожавања приватности када се прописима које држава доноси доводе у питање Уставом зајамчена права грађана, а актуелан пример тога је предлог правилника о техничким захтевима за уређаје и програмску подршку за законито пресретање електронских комуникација и задржавања података о електронским комуникацијама.

Шабић истиче да је у складу са Уставом и Законом о заштити података о личности допуштена обрада података о личности само по два основа: један је ако је то предвиђено законом, а други је пристанак грађанина о чијим се подацима ради.

"Сходно томе, грађанин који не разуме зашто неко од њега тражи одређене личне податке и не жели да их да треба да инсистира на томе да му онај ко податке тражи учини неспорним да то тражи на основу закона", подвлачи повереник.

Подршка продужетку расправе из АНЕМ-а

АНЕМ и Друштво судија подржали су у среду захтев повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности да се продужи јавна расправа о правилнику о пресретању и задржавању података у електронским комуникацијама и апеловали да се у њу укључе и представници академске заједнице, медија, цивилног друштва и електронских оператора.

АНЕМ упозорава Министарство културе, информисања и информационог друштва да се предлозима из правилника ограничавају права медија и новинара да штите поверљивост својих извора.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси