Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Ништа не сме остати тајна
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

03. 08. 2011.

Извор: Дневник

Ништа не сме остати тајна

Савет за борбу против корупције тражи да подаци о власницима медија буду јавни

Након што су медијска удружења изразила бојазан да се би коначни текст предлога медијске стратегије могао битно разликовати од предлога који је саставила радна група, а коју су већином чинили њихови представници и који је прошао јавну расправу која је завршена 15. јула, Савет за борбу против корупције обавестио је Министарство културе, информисања и информационог друштва Србије да је сачинио Извештај о медијима у Србији који ће ускоро доставити Влади, али и презентовати јавности.

У прилогу Савета за борбу против корупције за јавну расправу о нацрту стратегије развоја система јавног информисања затражено је да се у регистру јавних гласила учине јавним подаци о правим власницима медија, посебно у оним случајевима где су крајњи власници у оф-шор зони, затим да се буџети државних институција ограниче у погледу трошења новца за рекламирање и промоцију, као и да се санкционишу државне институције које тим активностима крше Закон о оглашавању.

Председница Савета за борбу против корупције Верица Бараћ у допису Министарству културе предлаже и да се услуге информисања, продукције РТВ-програма и услуга на пољу односа с медијима пропише редован поступак јавних набавки јер се, како тврди, једино тако може обезбедити транспарентан одабир понуђача.

Предлаже се да у будућој медијској стратегији буде наведено да државне институције у својим редовним извештајима морају да обједине све облике сарадње с медијима и да их воде као оглашавање у медијима а не као недефинисане специјализоване услуге, истраживања и друге класификације које упућују на симуловане послове.

Повереник за информације, по мишљењу Савета, мора имати информације о пословној сарадњи органа јавне власти и медија, што значи да се они дефинишу као обавезни садржаји информатора о раду органа да би се у тој области повећала трансапарентност.

Влада Србије треба да распише јединствени тендер за набавку услуга видео-снимања и да их поставља на својој интернет-страници или да у оквиру своје канцеларије за сарадњу с медијима развије одељење за видео-снимање.

Савет предлаже и да у медијској стратегији буде уведена обавеза да сваке године буду објављени званични резултати о конкурсима за избор програма РТВ-продукција и финансијски извештаји медијских кућа од јавног интереса, али и да се онемогући члановима Управног одбора и Савета РРА-е да учестују као продуценти програма.

Након летње паузе, Савет за борбу против корупције доставиће Влади Србије извештај о медијима у Србији који је већ сачинио и, по најавама које стижу из овог антикорупцијског тела, јавност ће први пут видети ко све има власничког удела у српским медијским кућама, али и сазнати ко им је омогућио да то постану и остану све до сада анонимни.

Љ. Малешевић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси