Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Листинг телефонских разговора без судске одлуке?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

03. 08. 2011.

Извор: Дневник

Листинг телефонских разговора без судске одлуке?

Сутра истичу консултације о правилнику који регулише контролу електронских комуникација

Након што је Министарство културе, информисања и информационог друштва израдило предлог правилника који регулише законску контролу електронских комуникација, заштитници основних људских права оценили су да може доћи до њиховог кршења и затражили да се поводом тог акта одржи јавна расправа.

Наиме, повереник за заштиту информација од јавног значаја и података о личности Родољуб Шабић оцењује да се правилником додатно заоштравају питања због којих је Уставном суду Србије поднет предлог за оцену уставности Закона о електронским комуникацијама, Закона о Војно-безбедносној агенцији и Закона о Војно-обавештајној агенцији.

– Оспорили смо уставност појединих одредби тих закона због тога што предвиђају могућност одступања од тајности средстава комуникације не само на основу судске одлуке него и без ње, када је таква могућност прописана законом, односно на захтев надлежног државног органа – објашњава Шабић.

Он упозорава на то да пресретање и задржавање података о електронским комуникацијама, односно листинг телефонских разговора, по предлогу овог правилника, практично службе безбедности могу обављати и без одлуке суда. Осим тога, и неке друге одредбе овог акта крше основна људска права, уносе несигурност и омогућавају произвољна тумачења.

Према Шабићевим речима, вишезначни термин „налог” а не одлука суда као основ за приступ такозваним задржаним подацима о електронском саобраћају олакшава држави приступ листинзима разговора.

– Могућност да неограничено, по сопственој процени, која не подлеже оцени суда, службе безбедности приступају подацима о томе ко с ким, када, којом врстом везе, с које локације комуницира, представља озбиљно одступање од Уставом загарантоване неповредивости писма и других средстава општења – истиче Шабић.

О спорном правилнику отворене су јавне консултације, у оквиру којих се у писаном, штампаном или електронском облику могу слати коментари на овај акт још данас и сутра, али Шабић захтева да се рок продужи да би се ниво јавне расправе подигао и да би што већи број јавних посленика био упознат с оним што у њему пише. Јер, предложени акт уводи и неке нове термине, као што су „тајни надзор локације корисника” и „посебно заштићени корисници”, а за то, како тврди Шабић, не постоји правни основ у Закону о електронским комуникацијама.

Посебно је, указује повереник, спорна одредба о тајном надзору локације корисника без обзира на то да ли он учествује у комуникацији јер је реч о обради података о личности, која је материја закона а не неког подзаконског акта.

– Утврђивање локације корисника у појединим ситуацијама, наравно, може бити корисно, не само из разлога истраге, вођења кривичног поступка или због заштите интереса националне безбедности већ и из разлога заштите живота, као што је то у случају нестанка лица услед елементарних непогода, али то се не може уредити овим правилником. Осим тога, није јасно ко су „посебно заштићени корисници” јер је реч о особама чију листу утврђује БИА у сарадњи с министарствима унутрашњих послова и одбране, али Закон о електронским комуникацијама не спомиње ову категорију грађана – изричит је Шабић.

По његовој оцени, предложени правилник прелази границе које се односе на приватност грађана а које су одређене Уставом Србије, додајући да управо због сумње да су отишле предалеко по овом питању многе европске држава преиспитују своје одлуке које су подразумевале интензивније задирање у приватност грађана.

Антрфиле : Новинарска удружења: Јавна расправа пре усвајања правилника

Удружење новинара Србије затражило је јуче од Министарства културе, информисања и информационог друштва да организује јавну расправу пре усвајања правилника о техничким захтевима за уређаје и програмску подршку за законито пресретање, односно задржавање података о електронским комуникацијама.

У саопштењу, УНС подсећа на то да је реч о акту који „додатно проширује овлашћења безбедносних служби у контроли комуникација грађана, чак и у односу на неуставни Закон о електронским комуникацијама усвојен прошлог лета”.

Право тајних служби да контролишу комуникацију грађана без судске дозволе обесмишљава право новинара на заштиту тајности извора, указује УНС.

И Независно удружење новинара Србије подржало је јуче захтев повереника Родољуба Шабића да Министарство културе, информисања и информационог друштва продужи рок за јавне консултације о предлогу правилника о техничким захтевима за уређаје и програмску подршку за законито пресретање, односно задржавање података о електронским комуникацијама.

НУНС дели и забринутост повереника за информације и заштиту података о личности због могућности да се овим прописом омогући да „практично неограничено, по сопственој процени која не подлеже оцени суда, службе безбедности приступају подацима о томе ко с ким комуницира, када, у којем временском периоду, којом врстом везе, као и подацима о томе с које локације комуницира”.

Таква правна решења представљају озбиљно одступање од уставне гаранције неповредивости писама и других видова комуникације, сматра НУНС.

Важна улога оператера


У предлогу правилника који регулише законску контролу електронских комуникација одређене су обавезе лица која обављају делатност електронских комуникације, тачније оператера, у погледу обезбеђивања одговарајућих уређаја и програмске подршке за законито пресретање и задржавање података.

Тако је оператер дужан да о свом трошку обезбеди, унапреди и одржава уређај и програмску подршку који омогућавају овај посао. Иначе, законско пресретање електронских комуникација обухвата тајни надзор садржаја комуникација, података о саобраћају, локације корисника и међународних комуникационих веза.

Љ. Малешевић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси