Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Осамнаест радника штампарије отпуштено због штрајка
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

02. 08. 2011.

Извор: Дневник

Осамнаест радника штампарије отпуштено због штрајка

Настављено превирање у „Дневник холдингу”

Осамнаест радника Штампарије „Дневник” добило је отказ због, како је наведено у решењу, учешћа у незаконитом штрајку пошто се против њега изјаснио већински синдикат.

Руководство „Дневник холдинга” потврдило је отказе за 18 радника, тврдећи да штрајк није био законит јер није добио потребну подршку већине запослених. Председник Управног одбора „Дневник холдинга” Златомир Момиров изјавио је Танјугу да се због обуставе рада, пре свега у ротацији Штампарије, лист „Дневник” још од прошле среде штампа у „Форуму” па матична кућа, како истиче, трпи још веће губитке.

Према његовим речима, како преноси ова агенција, сам штрајк је у принципу био легитиман јер се радницима Штампарије заиста дугује десетак плата, али он истиче да је ипак морала бити спроведена одлука већине запослених, а она је била да се одустане од обуставе рада.

Момиров је изразио сумњу да постоји веза између незаконитог штрајка дела радника Штампарије и недавне одлуке Основног суда у Новом Саду по којој „Дневник Војводина прес„ треба да врати „Дневник холдингу„ лого најстаријег дневног листа на српском језику у Војводини. Он додаје да „материјалних доказа о евентуалној освети немамо, али је чињеница да се одлука о наставку штампања листа ’Дневник’ у ’Форуму’ поклапа с првостепеном одлуком суда”.

- Руководство „Дневник Војводина преса”, заједничке фирме холдинга и немачког ВАЦ-а, који се у међувремену повукао, одбило је да врати штампање листа у матичну штампарију, иако смо обезбедили резервне раднике у ротацији – подвукао је Момиров.

С друге стране, отпуштени радници одбили су да потпишу отказе те су они, по одлуци руководства „Дневник холдинга„, истакнути на огласној табли, а за 18, сада већ бивших радника Штампарије, забрањен је улазак у зграду.

Чланица Штрајкачког одбора Биљана Симунић потврђује да они нису примили решење о отказу јер сматрају да су незаконито отупштени, и подсећа на то да су штрајк започели зато што им предузеће дугује 11 зарада те да две године немају уплаћено здравствено осигурање па самим тим ни могућност да се лече, а не зато што их је неко на то наговорио, додајући да је мука раднике натерала да ризикују радно место.

Осим тога, истичу отпуштени радници, отказе је покушало да им уручи обезбеђење, а не неко од руководилаца или из правне службе, што би било логично.

Након консултација с Градским савезом самосталних синдиката Новог Сада одлучили су да сваки радник који је добио отказ узме с огласне табле решење и данас га однесе у Инспекцију рада, али и да с њима протестују испред покрајинских институција.

Покрајински секретар за рад и запошљавање Мирослав Васин каже за наш лист је Влада Војводине у протекле три године уложила не само много пара већ и напора да „Дневник холдинг„ врати на ноге, додајући да би он одавно престао да постоји да није њихове помоћи.

- Пре неколико дана сазнали смо за штрајк дела запослених у Штампарији и да то за последицу има да се лист „Дневник” опет штампа у „Форуму„ – истиче Васин.

- У Влади Војводини смо то третирали као унутрашњу ствар предузећа. Обавили смо разговор с менаџментом и с председницима Управног одбора, а они су нам пренели да је реч о незаконитом штрајку и да ће радници који су криви што је изгубљен тако значајан посао као што је штампање листа „Дневник” за то сносити последице. Нисмо знали да ли те најављене санкције значе отказ или неку другу казну и нисмо ни желели да се у то мешамо, стављајући поново до знања да је то унутрашња ствар „Дневник холдинга„.

Ако је дошло до незаконитости у отказима за тих 18 радника, они треба да се обрате Инспекцији рада и сигуран сам да ће она оценити да ли је законска процедура испоштована или не. Влада Војводине нема право да се меша у унутрашње ствари „Дневник холдинга„ јер би свако наше мешање било одузимање оних права и ингеренција које припадају менаџменту и Управном одбору предузећа.

Он је додао да је дуг од бар десет плата наслеђен из ранијег периода, односно пре него што је Влада Војводине ушла у решавање проблема.

- Једноставно, проблем се мора решавати унутар колектива, а упутићемо их и на Инспекцију рада ако мисле да су незаконито отпуштени. Нама су менаџмент и Управни одбор пренели да је „Дневник холдинг„ претрпео изузетну штету због обуставе рада јер је то довело до губитка посла, односно штампања листа „Дневник” – казао је Васин.

-Много смо учинили за „Дневник холдинг„ и заиста не можемо одговарати за све што се у том предузећу дешава нити одлучивати шта ће они учинити и како ће се изборити да би опстали.

Е. Д.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси