Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Корхец: Није тачно да нам ЕУ то тражи
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

01. 08. 2011.

Извор: Дневник

Корхец: Није тачно да нам ЕУ то тражи

Приватизација мањинских медија Председник Националног савета мађарске националне заједнице Тамаш Корхец сматра да би локалним заједницама требало дозволити да буду власници медија на мањинским језицима, односно да буду изузети из обавезне приватизације наведене у нацрту стратегије развоја медијског простора у Србији.

 

– За сада се ради само о нацрту медијске стратегије, а ја сам и у разговору с министром за културу, информисање и информационо друштво Предрагом Марковићем сазнао да ни он није за обавезну приватизацију свих медија, што значи да нисмо узалуд протестовали – додао је Корхец у једној емисији на мађарском језику на РТВ-у.

Према његовом мишљењу, неке интересне групе и утицајни појединци покушавају грађанима Србије да представе да Европска унија од нас захтева приватизацију свих медија, па и мањинских.

– То једноставно није тачно јер је и унутар ЕУ на том пољу пракса веома разнолика. У великом броју земаља чланица, наиме, постоје гласила у државном власништву и она у власништву локалних самоуправа, а и Устав Србије, члан 75, забрањује да се медији на мањинским језицима потпуно приватизују – истакао је Корхец.

Председник Националног савета Мађара не пориче право да се и приватни капитал укључи у куповину медија, па и мањинских, али је уверен у то да се “униформисана и обавезујућа приватизација ничим не може оправдати”.

– Досадашња пракса је показала да је у приватизованим гласилима, посебно електронским, смањен број емисија на мањинским језицима, а негде су чак и укинуте. Позитиван пример Радио Србобрана је само изузетак који потврђује правило – закључио је Корхец у емисији “Наши дани”.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси