Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Тијанић доставио имовинску карту после захтева за смену
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 07. 2011.

Извор: Политика

Тијанић доставио имовинску карту после захтева за смену

Агенција за борбу против корупције препоручила је Управном одбору Радио телевизије Србије (РТС) смену Александра Тијанића, генералног директора Јавног сервиса, због одбијања да овој институцији достави свој имовински лист.



Како каже за „Политику” Златко Минић, заменик председника Одбора Агенције, Тијанић је то ипак учинио 17. јуна када му је уручен предлог за разрешење са места првог човека РТС-а.

– Он и претходни чланови Управног одбора РТС годину дана су тврдили да нису функционери и тражили разна тумачења по којима не потпадају под обавезу закона. Због тога, Агенција му је прво изрекла меру упозорења, а како ни после тога није доставио извештај о имовини, уследио је предлог о разрешењу. У међувремену, Тијанић је поднео жалбу Одбору Агенције која је одбијена – објашњава Минић.

Он истиче да смена генералног директора РТС, без обзира на накнадно достављање имовинске карте, зависи од одлуке Управног одбора ове медијске куће. Наш саговорник каже и да је Тијанић поднео жалбу Управном суду.

Тијанић је доставио писано саопштење у коме наводи да он годинама доказује да није државни функционер, да је изабран на конкурсу и да „ниједан директор европских јавних сервиса не сме да буде функционер, јер то враћа јавни сервис у статус државног радија и телевизије”.

- Прошли Управни одбор, после консултација са надлежним министарством, стао је на становиште да тумачења по којима је цело руководство РТС састављено од државних функционера није законито и супротстављено је европском ставу о независној позицији јавних сервиса. При том, ја непрестано нудим своју имовинску карту као грађанин, у карти нема ништа скривено, тајанствено или богато, али је не нудим као функционер, већ као грађанин– наводи Тијанић.

Ко фалсификује суштину спора и основно питање да ли је законито да директор Јавног сервиса, и сви други директори и главни уредници РТС буду државни функционери, претварају у питање – зашто Тијанић крије своју имовинску карту, коју ја бесомучно нудим Агенцији ако ме ослови са „грађанине” а не са „функционеру”, пита Тијанић и закључује:

„Суштинска разлика између мене и госпође Марковић (Зорана Марковић, директорка Агенције, прим. аут.) јесте што ја тврдим да је закон лош ако ме проказује као државног функционера а не новинара, те да је такав закон антиевропски. Агенција каже да нисам новинар, да сам функционер и да је закон сасвим ок. Да ли је?”

В. Дугалић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси