Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Боља заштита "узбуњивача"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

13. 07. 2011.

Извор: РТС онлајн

Боља заштита "узбуњивача"

Агенција за борбу против корупције представиће правилник о заштити "узбуњивача", особа које указују на криминал и корупцију. Ниво заштите тих људи је лош, по правилу особа која укаже на неправилности добије отказ, рекао за РТС повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић.


Само један одсто случајева корупције се пријави надлежним органима, показује статистика. Разлог су последице које би евентуално могли да сносе "узбуњивачи", особе које пријаве неправилности. Агенција за борбу против корупције данас представља правилник који би дефинисао заштиту тих људи.

Повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић рекао је, гостујући у Дневнику РТС-а, да у појединим законима постоје одрербе о заштити "узбуњивача", али свака озбиљнија анализа показује да су оне једва изнад козметичког нивоа.

"Ниво заштите тих људи у Србији је скроман, ако уопште постоји. Дакле, по правилу, људи који пријаве криминал или корупцију пролазе јако лоше", навео је Шабић.

Према његовим речима, Србија има добре разлоге за интервенције које неће бити козметичке, већ ће се тај процес ускладити са правилима која постоје у свету, а односе се на кривичну, радно-правну, административну и медијску сферу.

Шабић је рекао да ће на данашњем скупу у Београду учествовати и Стивен Кон, директор Националног центра за узбуњиваче из Вашингтона.

"Проценти и ефекти које Америка постиже у борби проти корупције реалном заштитом узбуњивача у поређењу са нашим су несразмерно већи", рекао је Шабић.

Повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић рекао је да правилник Агенције треба схватити као упозорење. Правилник, према његовим речима, неће дати жељене ефекте, не зато што Агенција за то нема воље, већ зато што су потребне много озбиљније интервенције.

"Једним подзаконским актом не можете дезавуисати све одредбе на које ће неко ко хоће да се свети инсајдерима моћи да се позива", навео је Шабић.

Према његовим речима, у свету постоје три мере за заштиту тих људи, а то су гаранција да им се ништа ружно неће десити, озбиљна претња оном ко покуша да им се освети и плаћање награда.

Коментаришући разлоге због којих "узбуњивачу" пријављују корупцију, Шабић је истакао да ти људи по правилу не раде то због новца или из намере да неком нанесу штету, него имају жељу да штите јавни интерес и имају природну људску потребу да се супродставе криминалу и корупцији.


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси