Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Косовски хакери поново нападају
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

11. 07. 2011.

Извор: Политика

Косовски хакери поново нападају

Током јучерашњег дана непознате особе, које себе називају хакерима „Републике Косово“, напале су сајт Регионалне радио-телевизије Нови Пазар.

 

На насловну страницу сајта, у једном тренутку, биле су постављене, једна до друге, заставе Албаније и Косова, као и текст на енглеском језику „Косово је независно! Морате да признате независност Косова“.

Стручњаци веб тима Регионалне радио-телевизије Нови Пазар, уз подршку интернет провајдера, у рекордном року су деблокирали сајт и вратили га у првобитно стање.

У саопштењу које је потписао Едо Челебић, уредник програма РТВ Нови Пазар, каже се да је напад на сајт најављен прекјуче када су косовски хакери на насловну страницу поставили текст на којем је писало „РКХ је био овде, не зај... те се с нама“.

– Рачунајући два последња напада на наш сајт, ово је шести покушај обарања званичне интернет странице РТВ НП. Напади на наш сајт почели су од децембра 2010. од када бележимо константан раст посећености. Сајт www.rtvnp.rs је тренутно најпосећенији санџачки сајт, преко којег се дневно о догађајима у овом делу Србије информише неколико хиљада људи. Регионална радио-телевизија Нови Пазар захваљује се посетиоцима на исказаном стрпљењу и солидарности, а провајдеру Орион телеком на константној подршци – каже се у саопштењу.

У последњих неколико година, косовски хакери све чешће нападају сајтове у Србији. Најчешћи случајеви свакако су напади хакера на сајтове државних институција и јавних установа који су константни, али се показало да су интензивнији након одређених политичких догађаја и одлука.

Напади хакера с Косова на сајтове у Србији били су, на пример, учестали после изношења мишљења Међународног суда правде у Хагу о независности Косова. Прошле године је шеф канцеларије Владе Србије за медије Миливоје Михаиловић рекао да се број напада на сајтове државних институција мери стотинама и хиљадама.

Стручњаци, међутим, сматрају да напади хакера не могу да произведу озбиљније проблеме, односно да су штете таквих напада минималне. На тај начин само се измене насловне стране и не постоје могућности да се нанесу штете када је реч о функционисању сајтова.

Чести напади хакера, ипак, показују да се сајтови државних институција не одржавају довољно и не ажурирају често.

Иначе, Вишем јавном тужилаштву у Београду током прошле године поднето је свега шест кривичних пријава због обарања сајтова, односно извршења кривичног дела неовлашћеног приступа заштићеном рачунару, рачунарској мрежи и електронској обради података, код којих се као радња извршења јавља преузимање, гашење или ометање рада интернет сајтова.

Проблем је што се велики број напада ни не пријављује. Нарочито не пријављују правна лица која се баве рачунарским технологијама и имају капацитете да сами реше настале проблеме и отклоне штетне последице. Међутим, то није добро, јер онда тужилаштво не може успешно да води кривичне поступке у вези са оваквим кривичним делима и тиме постигне Кривичним законом предвиђене ефекте превенције.

Д. Т.


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси