Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Интелектуалци осудили одлуку Националног савета
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

06. 07. 2011.

Извор: Данас

Интелектуалци осудили одлуку Националног савета

Трибина о смењивању уредника Мађар Соа

Суботица - Одјеци одлуке Националног савета Мађара о смењивању главног уредника Мађар Соа још увек се не стишавају.

Тако је у оквиру традиционалног мађарског Домбош феста на салашу Катаи организована трибина, која је пре свега била посвећена овој теми, а учествовало је двадесетак младих интелектуалаца, књижевника и новинара, а међу њима су били и историчар књижевности и театролог Ласло Геролд, филозоф Алпар Лошонц и књижевник Ласло Вегел, преноси Мађар Со.

Ласло Геролд је оценио да овај случај показује да политика жели да дефинише новинарску професију, и да је мотив у ствари политички. Он је напоменуо да је дискутабилно објашњење да слободу медија могу да ограниче интереси заједнице, иза којих често стоје у ствари страначки интереси, подсећајући да је у ствари много већи проблем материјални положај ове редакције.

Алпар Лошонц је напоменуо да су проблеми на које је указао Национални савет са новинарског становишта другоразредни, и да је смена уредника врло индикативна, те да показује и шта би се још могло догодити са таквим односно политике према медијима.

Ласло Вегел, пак, у овоме види намера да се не дозволи истинска комуникација између друштвених група, због чега ове групе и не могу тачно да одреде који су то истински национални интереси, те се после лако може говорити о разарању нације.

- Заправо, реч је о кризи политичке елите која је око нас неких петнаест година на власти и која не може да се снађе у новим изазовима, због чега и примењују оваква привидна решења. СВМ не може да се ослободи терета некадашње сарадње са социјалистима, а и социјалисти су у сличној ситуацији. Практично, у кризи није Мађар со, него политичка елита која не уме да представља мађарске интересе у новим околностима - наводи Вегел.

Учесници ове трибине су се сложили да треба наставити све видове интелектуалног отпора против овакве одлуке Националног савета.

В. Л.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси