Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Новинари смеју да пишу само оно што власт дозволи
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

05. 07. 2011.

Извор: Грађански лист

Новинари смеју да пишу само оно што власт дозволи

Љиљана Смајловић: Медији трпе велики притисак како не би у правој мери артикулисали гнев обичних грађана



Нови Сад – Медији у Србији и даље су под великим притиском власти. Према истраживању организације „Фридом хаус”, демократске слободе још увек су у повоју.

Реч је о компаративном истраживању демократског развоја 29 земаља, од централне Европе до Евроазије, које је обавила организација са седиштем у Вашингтону. У истраживању се даје оцена од 1 за најбоље до 7 за најгоре стање на неком од седам друштвених подручја, а Србије и Хрватска деле збирну оцену 3,64.

Недостаје слобода мисли

Србија и Хрватска добиле су исту оцену за подручја корупције (4,25), независност медија (4,00) и изборног процеса (3,25). Цивилно друштво у Србији с оценом 2,25 боље је оцењено од хрватског која има 2,50, демократско управљање на националном нивоу боље је у Хрватској која има оцену 3,50, него у Србији која има оцену 3,75, док је Србија с оценом 3,50 боља од Хрватске (3,75) кад је у питању управа на локалном нивоу.

Хрватска је с оценом 4,25 нешто боља у подручју правосуђа од Србије која има 4,50. Промене у односу на 2010. годину, кад су Хрватска и Србија поделиле оцену 3,71, односе се на напредак у обе земље у подручјима цивилног друштва и борбе против корупције. У свим осталим секторима стање је остало непромењено.

Грађани се не питају

Упитана да прокоментарише податке из извештаја „Фридом хауса”, Борка Павићевић, директорка Центра за културну деконтаминацију, одговорила нам је да по том питању није компетентна.

– Не бавим се политиком, заиста не знам због чега је скроман напредак демократског развоја – рекла је јуче Борка Павићевић.

С друге стране, Љиљана Смајловић, председница Удружења новинара Србије, каже за „Национални грађански” да види две кључне сличности између Србије и Хрватске: угрожену слободу медија и огроман степен корупције.

– Политичке коалиције на власти су различите, у Хрватској су националисти на власти, а код нас грађанске демократе, али у обе земље је цена њихове власти за грађане веома висока.

Србија је прошле године била боља од Хрватске, Србија је била на 78, а Хрватска на 85. месту, и депримирајуће је то што су сада изједначене иако је у међувремену због корупције и криминала ухапшен доскорашњи премијер Хрватске.

Грабежљивост владајуће елите једнака је, како се чини, и овде и тамо, а рачуни се грађанима не подносе. Зато је велик и притисак на медије, како не би у правој мери артикулисали гнев обичних грађана – наводи Љиљана Смајловић.

Антрфиле : Словенија боља

Боље резултате од Хрватске и Србије имају Словенија и Естонија (обе с оценом 1,93), Летонија (2,14), Чешка (2,18), Пољска (2,21), Литванија (2,25), Словачка (2,54), Мађарска (2,61), Бугарска (3,07) и Румунија (3,43).

Док су Србија и Хрватска напредовале, а Словенија задржала прошлогодишњу оцену, код других се стање погоршало па Косово сада има оцену 5,18 док је лане имало 5,07, Босна и Херцеговина сада има 4,32 а лане је имала оцену 4,25, Албанија сада има 4,04 а лане је имала 3,93, као и Македонија и Црна Гора које сада имају по 3,82 док су лане оцењене са 3,79.

Ержебет Марјанов

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси