Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Преминуо новинар Зоран Симић
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

04. 07. 2011.

Извор: Политика

Преминуо новинар Зоран Симић

У суботу, тачно у подне, у Пожаревцу, изненада је преминуо дугогодишњи новинар „Политике“, професор српског језика и књижевник, Зоран Симић (1950–2011).



У матичној кући радио је 30 година, у Редакцији и као дописник из Јагодине и Пожаревца. Последњих година живота, с једнаком страшћу којом је живео и радио све чега се прихватио, извео је на пут генерације ђака, учећи их, како је говорио, и језику и животу, те писао поезију и прозу.

Објављивао је у „Ошишаном јежу“, „Смедеревцу“, „Књижевним новинама“, „Багдали“, „Помаку“...

У првом објављеном роману, „Српски пацијент“, евоцирао је фактографски, јетко, сатирично и алегорично, свој новинарски радни век у „Политици“, кући коју је називао једним од стубова друштва, осврћући се на њене и српске врхушке у глобалу, те њихов уплив у животе појединаца, као и њега самог. Друга два романа (романа о љубави како их је у поднаслову назвао) још чекају на (сада постхумно) објављивање.

Зоран Симић је био заљубљеник у новинарство, професуру, вина (говорио је да се у њих разуме и овако и онако), а преминуо је на месту које је највише волео – на тениским теренима у Пожаревцу које је ентузијастично градио и био оснивач давних осамдесетих, а на којима је, симболично, титулу „Бамби купа“ освојио као још надобудни дечак, нови број један и освајач Вимблдона, Новак Ђоковић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси