Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Модерно новинарство пут у модерну Србију
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

04. 07. 2011.

Извор: Прес

Модерно новинарство пут у модерну Србију

Радионица Петер Линден, један од најугледнијих европских новинара, одржао предавање у организацији Преса



Под покровитељством и у организацији Преса јуче је у хотелу „Зира“ одржана радионица за уреднике и новинаре писаних медија коју је водио Петер Линден, један од најугледнијих предавача новинарства у Европи и аутор неколико књига из те области.

На почетку радионице колегама се обратио Вељко Лалић, главни и одговорни уредник Преса и један од најзаслужнијих за довођење Линдена у Београд.

- За модерно српско новинарство и модерну српску државу најважнија су оваква усавршавања и преузимање оног најбољег из развијеног света. Док су то радили наши преци, и Србији је ишло добро. Зато ће Прес наставити с оваквим акцијама, и као и данас, позиваће и новинаре и уреднике из других медија јер наш заједнички циљ треба да буду фер услови за све у којима ће да победи најбоље новинарство - рекао је Лалић.

Потом је гост из Немачке преузео „диригентску палицу“, потанко објашњавајући како се на најефикаснији начин изборити са поменутим проблемима, износећи запањујући податак да већ после прве две секунде читања половина читалаца одустаје од текста, док у следећих 18 још трећина учини исто.

На крају долазимо до цифре од свега шест одсто оних који прочитају читав текст. Међутим, још занимљивији, тачније, податак који још више забрињава је да осим пада тиража писаних медија, последњих 15 година драстично опада и време које читалац посвећује новинама, па тако од некадашњих 36 минута, колико је просечан човек дневно посвећивао штампи, данас троши 24 минута - напоменуо је Линден.

Он је као пример друге стране медаље истакао наш лист, који својом суштином и формом прати захтеве тржишта и читалаца, успевајући да буде и аналитичан и актуелан. Рекао је да Прес не заостаје за европским новинама, да нам мало недостаје светских вести, а нашу насловну страну с Новаком Ђоковићем навео је као пример модерног новинарства.

М. МЕ.


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси