Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Тадић: Медији треба да су контролори и партнери власти
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

30. 06. 2011.

Извор: Данас

Тадић: Медији треба да су контролори и партнери власти

- Србија никада у историји није имала овај ниво слободе који има данас. Достигнут је највиши ниво демократичности и треба да будемо поносни на то. Међутим, и даље смо незадовољни, јер нисмо достигли све што смо хтели - истакао је јуче председник Србије Борис Тадић, на конференцији Медијске организације југоисточне Европе (СЕЕМО) о истраживачком новинарству.

 

Он је напоменуо да је новинарство значајно у изградњи слободног друштва и демократије, а посебно истраживачко новинарство које открива скривене проблеме, проблеме за које држава не може да пронађе адекватан одговор.

- Ако погледамо уназад мислим да можемо заједно утврдити да се Србија као друштво мења на боље. У овој земљи су убијени новинари и политичари и тачно је да сви људи који преузимају ризике на себе заслужују респект и заштиту државе, јер без њих није могуће суштински променити друштво - нагласио је Тадић.

Према његовим речима, истраживачко новинарство је „деликатан посао, јер открива невидљиву страну стварности“. Тадић је додао и да је посао новинара да контролишу представнике државе и власти, као и да медији сем што су контролори власти треба да имају и улогу партнера.

Генерални секретар СЕЕМО Оливер Вујовић указао је да у Србији још нису расветљени напади и убиства новинара, као и да су свакој земљи потребни критички новинари и истраживачко новинарство. Због тога, како је рекао, важно је да држава пружи подршку и заштиту новинарима.

Представник СЕЕМО и члан Управног одбора Данграфа, издавача листа Данас Радомир Личина навео је да се „новинари за слободу медија морају борити свакога дана на својим радним местима“.

Б. Ц.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси