Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Грађани поново на последњем месту
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

29. 06. 2011.

Извор: Данас

Грађани поново на последњем месту

Политички плурализам медијског садржаја у Србији

Телевизијски говор централног „Дневника“ Радио-телевизије Србије првенствено је говор власти. Представници власти, наиме, имају повлашћен третман у односу на све друге друштвене групе о чијем деловању или мишљењима се у њему извештава.

Они су троструко фаворизовани у односу на друге социјалне позиције, наводи се у анализи информативног програма јавних сервиса, која је представљена јуче као део анализе политичког плурализма медијског садржаја у Србији.

Јованка Матић са Института за друштвене науке, која је радила мониторинг јавног сервиса РТС и телевизије Студио Б током децембра, наводи да се према врсти садржаја на РТС-у највише издвајају теме из друштва, чак петина свих прилога, потом из политике и економије.

Међу субјектима у садржају највише се појављују државни функционери, више од 20 одсто, као и страни субјекти скоро 18 одсто, након чега следе грађани са скоро девет одсто.

Од опозиционих партија највише пажње на јавном сервису добила је СНС, затим ДСС, па ЛДП и СРС, а од владајућих ДС, Г17, па СПС.

На телевизији Студио Б као актери прилога највише су се појављивали грађани и градска власт, а у име градске власти „најчешће и најдуже је говорио градоначелник Београда“.

У анализи дневне штампе, коју је радила Сандра Башић Хрватин са Приморска Универзитета из Словеније, у шест већих листова у Србији највише се појављује Демократска странка, потом СПС, док треће место према истом броју појављивања деле Г17-УРС и СНС.

Од политичких актера највише простора у дневним листовима имали су Борис Тадић, а потом Ивица Дачић, Јелена Триван, Влада Србије, Млађан Динкић и Драган Шутановац.

„На примеру анализираних новина види се неуобичајена пракса позивања на неформалне кругове, неидентификоване изворе из политичких партија, неименоване добро обавештене изворе или чак гласине. Употреба незваничних и неименованих извора је често повезана са цурењем информација и техникама спиновања, које користе ради скретања пажње јавности“, наводи се у анализи Башић Хрватин.

Што се тиче недељника, Жужана Серенчеш из Независног друштва новинара Војводине закључује да три утицајна недељника у Србији - НИН, Печат и Време - не нуде читаоцима довољну разноврсност у презентацији политичких тема, „ни у погледу извора информација, нити у погледу њиховог садржаја“.

- Када је о политичким темама реч, већина изнетих вредносних ставова потиче од самих аутора текстова, при чему изостају ослањање на саговорнике и друге изворе, као и сучељавање различитих мишљења.

Представници владајуће елите су знатно заступљенији од припадника опозиције, а глас цивилног друштва чује се тек спорадично и слабо, истиче Серенчешова.

Б. Цвејић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси