Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Новинар је сиромашан, под стресом и притисцима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 06. 2011.

Извор: Данас

Новинар је сиромашан, под стресом и притисцима

Социоекономски положај запослених у медијима у Србији

Београд - Скоро 60 одсто новинара у Србији страхује од губитка посла, док би више од 20 одсто њих напустило новинарство чим им се укаже прилика за бољи посао, рекао је јуче професор Факултета политичких наука Мирољуб Радојковић, на представљању резултата истраживања „Професија на раскршћу - новинарство на прагу информационог друштва“.

Према његовим речима, 60 одсто испитаних новинара рекло је да редовно прима плату, док око 40 одсто има зараду изнад републичког просека.

- На основу истраживања урађен је фото-робот просечног новинара у Србији. Показало се да је то особа која много ради, нема радно време, мало зарађује или има нередовна примања, под стресом је, забринута за своју будућност и изложена притисцима - навео је Радојковић.

Као основне проблеме професије, како је додао, новинари су навели неповољан економски положај, веома лош квалитет медијског садржаја, али и јак притисак и губитак новинарске аутономије.

Руководитељка истраживања и професорка ФПН Сњежана Миливојевић рекла је да је у Србији проблем што не постоје поуздани подаци о томе колико и који људи раде у медијској индустрији, као ни подаци о власништву у медијима.

- У овом тренутку ради се на медијској стратегији, иако се не знају основни подаци о медијској заједници. Из тог разлога, не можемо ни да кажемо да је узорак од више до 300 испитаних новинара и власника медија у нашем истраживању репрезентативан - истакла је Миливојевићева.

Антрфиле : Влајић: Слабост професионалних удружења

Уредник Првог програма Радио Београда Ђорђе Влајић као проблеме навео је лоше приватизације гласила, непостојање синдикалне заштите, као и слабост професионалних удружења. Према његовим речима, највећи притисак у овој области долази из сфера политике и бизниса, „које често делују и удружено“.

Б. Ц.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси